Day: јули 12, 2021

ПОЧНА ПРИЈАВУВАЊЕТО ЗА ВАКЦИНИРАЊЕ НА ДЕЦАТА

Секој родител или стрател кој сака да се векцинира неговото дете ќе треба да го пријави на веб страницата: vakcinacija.mk. Вакцинирањето почнува во петок и после тоа ќе се поделат термините за вакцинирање на децата. Родителите или старателите ќе може да ги регистрираат децата и од петок ќе започне апликацијата на вакцините.  Закажување термин за вакцинација […]

ФИЛИПЧЕ ГО ПОСЕТИ НОВООТВОРЕНИОТ ПУНКТ ЗА ВАКЦИНАЦИЈА ВО ШУТО ОРИЗАРИ

Министерот за здравство д-р Венко Филипче, денеска го посети вакциналниот пункт во Поликлиниката во Шуто Оризари, и каде граѓаните од оваа општина, од денеска ќе може да се вакцинираат за Ковид 19 без закажан термин. Пунктот за вакцинација во оваа општина почна да работи од денеска, а работното време на истиот ќе биде од понеделник […]

ИНФОРМАЦИИ ЗА ТЕРЕНСКА ВАКЦИНАЦИЈА

Теренската вакцинација започнува денеска во овие населени места во секоја од следните општини: Делчево – Дулица Гостивар – Чегране, Форино, Врапчиште, Тумчевиште Ресен –  Долно Дупени, Љубојно, Брајчино Штип – Три Чешми, Криви Дол, Врсаково, Сарчиево, Судиќ Прилеп – Ропотово, Пешталево, Секирци, Рилево, Браилово, Г.Радобол, М.Радобил, Тројаци, Топлица, Ракле, Никодин, Царевиќ   Свети Николе – Лозово Кратово […]

ПРВПАТ ВО МАКЕДОНСКОТО ЗДРАВСТВО ВГРАДЕН СТИМУЛАТОР НА НЕРВОТ ВАГУС, ТЕРАПИЈА ЗА НАЈТЕШКА ФОРМА НА ЕПИЛЕПСИЈА

Министерството за здравство информира дека на Клиниката за неврохирургија, заедно со тим лекари од Клиниката за неврологија, кај 36 годишна пациентка беше успешно вгарден стимулатор на нервот вагус. Оваа хируршка метода за првпат се воведува кај нас како редовна терапија за пациенти со најтешка форма на епилепсија, која тешко се контролира со лекови. Операцијата опфаќа […]