Day: март 24, 2022

ОДБЕЛЕЖАН ДЕНОТ НА КРВОДАРИТЕЛСТВОТО – МИНАТАТА ГОДИНА СОБРАНИ НАД 53.000 ЕДИНИЦИ КРВ

Со свечен настан денеска беше одбележен Денот на крводарителството и 77 години постоење на Црвениот крст.Министерот за здравство, Беким Сали истакна дека дека овој настан е одлична можност да се потенцира важноста на крводаритеството како исклучително солидарен и хуман гест. – Токму Црвениот крст е наш постојан партнер во реализирање на активностите за континуирана воспитна […]

СВЕТСКИ ДЕН ЗА БОРБА ПРОТИВ ТУБЕРКУЛОЗАТА – 24 МАРТ

Светскиот ден на туберкулозата се одбележува на 24-ти март, со цел подигнување на јавната свест за застрашувачките здравствени, социјални и економски последици од туберкулозата и за зголемување на напорите да се стави крај на глобалната епидемија на туберкулоза. На 24 март, во 1882 година д-р Роберт Кох објавил дека ја открил бактеријата која предизвикува туберкулоза […]

НА КЛИНИКАТА ЗА ОРТОПЕДИЈА ЗА ЕДНА НЕДЕЛА НАПРАВЕНИ ТРИ ТРАНСПЛАНТАЦИИ НА КОСКЕНИ ТКИВА

На Клиниката за ортопедски болести при ТОАРИЛУЦ, минатата недела успешно се направени три имплантации на коскени ткива од починат донор кај пациенти со различни заболувања. Кај 16 годишна девојка со повреда здобиена при спортски натпревар, д-р Алан Андоновски направи успешна реконструкција на предниот вкрстен лигамент со лигамент од починат донор.  Кај  49-годишен пациент повреден при пад од 13 […]

ЗАМЕНИК МИНИСТЕРОТ ЗА ЗДРАВСТВО РЕНДЕВСКИ ПРЕЗЕНТИРАШЕ ТРИ СТУДИИ НАПРАВЕНИ ВО ДРЖАВАТА НА ПРВАТА СВЕТСКА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА КОВИД-19 ВО БЕЛГРАД

Заменик министерот за здравство Рендевски презентираше три студии направени во државата на Првата светска конференција за Ковид-19 во БелградОд 26 март во Белград се одржува тридневна Прва светска конференција посветена на борбата против Ковид 19, на која учествуваат еминентни експерти од светот на медицината од целиот свет. На конференцијата има близу 1.000 учесници, повеќе од […]