Author: Aneta Angelovska

МЕЏИТИ: ПОКАЖАВ КАКО ТРЕБА ДА РАБОТИ МИНИСТЕР ЗА ЗДРАВСТВО, НАПРАВИВМЕ СЕРИОЗНО ЗАЈАКНУВАЊЕ НА ЗДРАВСТВЕНИОТ СИСТЕМ

Министерот за здравство д-р Фатмир Меџити, на денешниот брифинг за новинарите одговараше на најактуелните прашања во јавното здравство. Во своето излагање, тој потенцираше дека за 11 месеци покажале како треба да работи еден министер за тоа во што верува и сака да го спроведе во интерес на граѓаните и пациентите. Во изминатиот период се направени […]

МЕЏИТИ: СО УНИЦЕФ И УСАИД УСПЕШНО ЈА СПРОВЕДОВМЕ КАМПАЊАТА ЗА ИМУНИЗАЦИЈА, ПЗЗ ЕДЕН ОД ГЛАВНИТЕ СТОЛБОВИ

Министерот за здравство д-р Фатмир Меџити имаше свое излагање на стручниот настан посветен на превентивната здравствена заштита, со посебен фокус на имунизацијата и патронажата, во организација на меѓународните организации УНИЦЕФ и УСАИД. Меџити, истакна дека превентивната здравствена заштита е еден од главните столбови на здравствениот систем. -Изминатиот период посветено работевме на оваа реформа. Донесовме нов […]

ОТВОРЕН ЦЕНТАР ЗА ТРАНСПЛАНТАЦИЈА НА ХЕМАТОПОЕТСКИ МАТИЧНИ КЛЕТКИ НА КЛИНИКАТА ЗА ХЕМАТОЛОГИЈА

Министерот за здравство д-р Фатмир Меџити денеска беше во посета на Универзитетската клиника за хематологија по повод пуштање во употреба на новоотворениот Центар за трансплантација на хематопоетски матични клетки на Клиниката за хематологија. Центарот е сместен на целосно нов кат на површина од 800 м2, донација на Амбасадата на САД, кои преку Европската команда на […]

ОПШТА БОЛНИЦА ВЕЛЕС СО НОВА МЕДИЦИНСКА ОПРЕМА ВО ВРЕДНОСТ ОД ЧЕТИРИ МИЛИОНИ ДЕНАРИ

Во општа болница Велес инсталирана е нова медицинска опрема. Станува збор за нов апарат за анестезија, набавен од Министерството за здравство во вредност од четири милиони денари, што веќе е поставен во операционата сала, потребен за подобро функционирање на одделот за анестезија. Набавен е и нов респиратор со средства од Министерството во износ од три […]

МЕЏИТИ: НОВ ЛАПАРОСКОП ЗА ГОСТИВАРСКАТА БОЛНИЦА, ЈА УНАПРЕДУВАМЕ СПЕЦИЈАЛНОСТА УРОЛОГИЈА ВО УСТАНОВАТА

Министерот за здравство д-р Фатмир Меџити денеска беше во посета на Општата болница во Гостивар по повод набавка на нов лапароскоп на одделот за урологија. -Со ова првпат во областа на урологија ќе се извршуваат лапароскопски интервенции во болницата и ќе нема потреба пациентите да се упатуваат во Скопје за овој тип интервенции. Лапароскопската и […]

ИНСТИТУТОТ ЗА РАДИОЛОГИЈА СО НОВ ДИГИТАЛЕН РЕНДГЕН АПАРАТ И МАМОМАТ СО ТОМОГРАФИЈА И СТЕРЕОТАКСИЧНА БИОПСИЈА

Министерот за здравство д-р Фатмир Меџити денеска го посети Институтот за радиологија по повод промоција на нов дигитален рендген апарат за динамички флуороскопски и радиографски снимања на деца во оваа установа. -Инсталирана и завршена е техничката обука за користење на апаратот. Набавен е од Министерство за здравство во вкупна вредност од 23 милиони денари. РТГ […]

МЕЏИТИ: ПОТПИШАВМЕ МЕМОРАНДУМ ЗА СОРАБОТКА СО ДРЖАВНИОТ ЗАВОД ЗА РЕВИЗИЈА, ЈА УНАПРЕДУВАМЕ СОРАБОТКАТА

Министерот за здравство д-р Фатмир Меџити и главниот државен ревизор од Државниот завод за ревизија, Максим Ацевски, денеска потпишаа меморандум за соработка со цел унапредување на меѓусебните односи во областите кои се од заеднички интерес за двете институции. Потпишаниот меморандум за соработка предвидува редовна комуникација, соработка и размена на податоци од областа на здравството. -Со […]

СО НОВА ХИРУРШКА САЛА ЗАЈАКНАТИ ОПЕРАТИВНИТЕ КАПАЦИТЕТИ НА КЛИНИКА ЗА ОРТОПЕДИЈА

Министерот за здравство д-р Фатмир Меџити, заедно со претседателот на Владата на Република Северна Македонија Димитар Ковачевски и заменик министерката за здравство д-р Маја Манолева денеска присуствуваа на пуштањето во употреба на реновирана хируршка сала на Универзитетската клиника за ортопедски болести. Премиерот Ковачевски, во изјава за медиумите истакна дека реформите и инвестициите во здравството се […]

НОВ ДИГИТАЛЕН МАМОГРАФ И УЛТРАЗВУЧЕН ЕХО АПАРАТ ЗА ПОЛИКЛИНИКА ЖЕЛЕЗАРА

Министерот за здравство д-р Фатмир Меџити и заменик министерката за здравство д-р Маја Манолева, денеска беа во посета на Поликлиника Железара по повод набавка на нова медицинска опрема – дигитален мамограф со стереотакса и ултразвучен ЕХО апарат со две сонди набавен од Министерството за здравство. Во изјава за медиумите, министерот Меџити информираше дека овој дигитален […]

МЕЏИТИ: СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА И ОБЕДИНЕТИТЕ АРАПСКИ ЕМИРАТИ ЌЕ ЈА ЗАЈАКНАТ СОРАБОТКАТА ВО ЗДРАВСТВОТО

Министерот за здравство д-р Фатмир Меџити присуствуваше на првата министерска конференција на 28. Конференција на страните на рамковната конвенција на ООН за климатски промени, што од 30 ноември до 12 декември се одржува во Дубаи, Обединетите Арапски Емирати (ОАЕ). Меџити, истакнува дека целта на овој министерски состанок, на кој присуствуваат над 100 земји од светот […]