ПРОЕКТИ

СЕ ШИРИ ЛАЖЕН Е-МЕИЛ ОД ЛАЖНА АДРЕСА КОЈА НАЛИКУВА НА МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ЗДРАВСТВО, ИЗВЕСТЕНО Е МВР И СЕ ПОСТАПУВА ЗА ОВОЈ СЛУЧАЈ

Министерството за здравство информира дека меѓу граѓаните се шири е-маил со невисината содржина испратен од лажна адреса која наликува на Министерство за здравство. Известен е Секторот за компјутерски криминал и дигитална форензика при Министерството за внатрешни работи кој веќе постапува за овој случај. Официјалната е-маил адреса на ресорното Министерство е: contact@zdravstvo.gov.mk. Упатуваме апел до граѓаните да […]

ДЕНЕСКА СЕ ПОТВРДЕНИ 22 НОВИ СЛУЧАИ НА КОВИД-19, ВКУПНАТА БРОЈКА НА ДИЈАГНОСТИЦИРАНИ 1664, ОЗДРАВЕНИ СЕ 64 ПАЦИЕНТИ

Денеска се потврдени 22 нови случаи на ковид 19 – вкупната бројка на дијагностицирани 1664 Оздравени се 64 пациенти Министерството за здравство информира дека денеска Институтот за јавно здравје регистрира 64 оздравени пациенти во: Скопје-17, Куманово-9, Прилеп-12, Тетово-3, Струга-12, Охрид-9, Гостивар-1 и Кичево-1. Во изминатите 24 часа направени се 145 тестирања, а потврдени се 22 […]

ДЕНЕСКА СЕ ПОТВРДЕНИ 14 НОВИ СЛУЧАИ НА КОВИД 19, OЗДРАВЕНИ СЕ 20 ПАЦИЕНТИ , ВКУПНАТА БРОЈКА НА ДИЈАГНОСТИЦИРАНИ 1586, ПОЧИНА 1 ЛИЦЕ

Министерството за здравство информира дека денеска Институтот за јавно здравје регистрира 20 оздравени пациенти во: Скопје-1, Куманово-9, Прилеп-2, Велес-7 и Битола-1. Во ГОБ „8 септември“ почина пациент од Тетово на возраст од 61 година, хоспитализиран на 28 април. Во изминатите 24 часа направени се 242 тестирања, а потврдени се 14 нови случаи на ковид-19 и […]

ДЕНЕСКА ПОТВРДЕНИ 8 НОВИ СЛУЧАИ НА КОВИД 19, ОЗДРАВЕН Е 21 ПАЦИЕНТ, ПОЧИНА 1 ЛИЦЕ

Министерството за здравство информира дека денеска Институтот за јавно здравје регистрира 21 оздравен пациент во: Скопје-8, Куманово-6, Штип-1, Прилеп-2, Тетово-1, Велес-1, Кочани-1 и Македонски Брод-1. Во ГОБ „8 септември“ почина пациентка од Тетово на возраст од 59 години која 15 дена била во тешка состојба и на респираторна машина. Во изминатите 24 часа направени се […]

СЛЕДНАТА НЕДЕЛА ПОЧНУВА СКРИНИНГ ТЕСТИРАЊЕ ЗА КОРОНАВИРУС

Следната недела почнува скрининг тестирање за коронавирус Центарот за јавно здравје во Скопје, заедно со Институтот за јавно здравје прави план за скрининг на лица за коишто се смета дека се во критични категории како здравствени работници, вработени во градинки, вработени во домови за згрижувањена стари лица, припадници на полиција, возачи во ЈСП и таксисти, […]

ДЕНЕСКА ПОТВРДЕНИ 7 НОВИ СЛУЧАИ НА КОВИД 19, ОЗДРАВЕНИ СЕ 47 ПАЦИЕНТИ, ПОЧИНА 1 ЛИЦЕ

Министерството за здравство информира дека денеска Институтот за јавно здравје регистрира 47 оздравени пациенти во: Скопје-9, Куманово-9, Прилеп-8, Тетово-13, Охрид-1, Гостивар-5, Кочани-1 и Крива Паланка-1. На Клиниката за инфективни болести и фебрилни состојби почина еден пациент од Скопје на 65 годишна возраст, хоспитализиран на клиниката од 27 април. Во изминатите 24 часа направени се 113 […]

ОД ДЕНЕСКА ПОЧНА ДИСПЕРЗИЈА НА ОНКОЛОШКАТА ТЕРАПИЈА ЗА ПАЦИЕНТИТЕ СО МАЛИГНИ ЗАБОЛУВАЊА

Од денеска почна дисперзија на онколошката терапија за пациентите со малигни болести Од денеска почна дисперзија на терапијата за дел од пациентите со малигни болести од другите градови и населени места од државата. Пациентите со одредени онколошки заболувања веќе нема да патуваат во Скопје на Клиниката за онкологија и радиотерапија и својата редовна доза терапија […]

ОЗДРАВЕНИ СЕ 111 ПАЦИЕНТИ, ПОТВРДЕНИ СЕ 23 НОВИ СЛУЧАИ НА КОВИД 19 , ВКУПНАТА БРОЈКА НА ДИЈАГНОСТИЦИРАНИ 1465, ПОЧИНАТИ 4 ЛИЦА

Министерството за здравство информира дека денеска Институтот за јавно здравје регистрира 111 оздравени пациенти во: Скопје-13, Куманово-74, Штип-1, Прилеп-18, Битола-1, Охрид-1, Крива Паланка-1, Пробиштип-1 и Демир Хисар -1.На Клиниката за инфективни болести и фебрилни состојби почина  пациент од Скопје на возраст од 62 години, а во ГОБ „8 септември“ почина пациентка  од Гостивар на 59 […]

КЛИНИКАТА ЗА ХЕМАТОЛОГИЈА СО СОВЕТИ И ПРЕПОРАКИ ЗА ПАЦИЕНТИТЕ ВО УСЛОВИ НА КОВИД – 19

Универзитетска Клиника за хематологија-Скопје во периодот на вонредна состојба предизвикана од ширењето на COVID-19 болеста работи со полн капацитет, согласно препораките за работа на Министерство за здравство на Република Северна Македонија. Секојдневно се спроведуваат мерки кои имаат за цел заштита и максимална безбедност на пациентите и медицинскиот персонал, истовремено обезбедувајќи им на пациентите 24 часовен […]

2.300 ЗДРАВСТВЕНИ РАБОТНИЦИ ЈА ПОМИНАА КОВИД-19 ТРЕНИНГ ПРОГРАМАТА НА PROJECT HOPE И BROWN UNIVERSITY ОД САД

Министерството за здравство во изминативе четири недели ја реализираше он лајн тренинг програма COVID 19 Response Training наменета за сите здравствени работници од јавните здравствени установи во земјава. За само три недели близу 2.300 здравствени работници, медицински сестри и лекари,  беа дел од интерактивните тренинзи кои се одвиваа онајн.Тренингот е развиен од страна на Project […]