Д-Р СТЕВАНОВИЌ: НИЕ ЗДРАВСТВЕНИТЕ РАБОТНИЦИ МОРАМЕ ДА ИЗДРЖИМЕ – ГРАЃАНИТЕ МОРА ДА НИ ПОМОГНАТ СО ПОЧИТУВАЊЕ НА МЕРКИТЕ

Во вчерашната изјава за медиумите, директорката на Клиниката за инфективни болести и фебрилни состојби д-р Милена Стевановиќ информираше дека е почната хоспитализација на пациенти во модуларната болница во непосредна близина на клиниката.

Во однос на кадарот кој работи во модуларната болница,  д-р Стевановиќ изјави: 

-Постои систем на мобилизирање медицински персонал, како среден медицински персонал, така и лекарски и специјалистички. Во моментот на испомош се дојдени колеги од интернистичките гранки и тоа е практично една екипа, еден тим кој работи и во клиничката зграда и во модуларната болница. Тоа е всушност една институција сега.

Модуларната болница има капацитет од 70 кревети и истата е целсоно опремена за третман на пациентите со ковид-19.

-Модуларната болница е целосно опремена. Централен довод на кислород до секое легло и се она што ни е потребно од опрема и функционира на клиниката, го има и во модуларната болница, потенцираше д-р. Стевановиќ.

Заради динамиката на приеми и исписи не може да се даде предвидување како ќе се полнат болничките капацитети, но тоа што можевме да го предвидиме и на што апелиравме и сѐ уште апелираме е придржување кон мерките како единствен начин за лична заштита и превенција од ширење на вирусот.

-Истите мерки важат насекаде во светот, многу едноставни и лесни за придржување. Само треба дисциплина, а таа сега ни е исклучително потребна. Држете дистанца, избегнувајте групирања, носете маска, потенцираше д-р Стевановиќ.

Д-р Стевановиќ изјави дека тие, здравствените работници, мора да ја издржат оваа битка – Едноставно мораме да издржиме, заради нас, заради вас, заради нашите и вашите семејства. Граѓаните мора да ни помогнат„ – потенцираше директорката на Инфективната клиника и апелираше до медиумите да испрата порака до јавноста за почитување на мерките.

Дополнително, таа апелираше и до инфицираните со ковид-19 во целост да ги следат препораките на стручните лица, матичните лекари.

-Сите кои имаат лесни симптоми да бидат дома, изолирани со симптоматска и витаминска терапија. Да им помогнеме на оние кои навистина имаат потреба од хоспитализација, потенцираше д-р. Стевановиќ.

Сподели на:

Related Posts