МЗ:КОМИСИЈАТА ЗА ЗАРАЗНИ БОЛЕСТИ ПРЕДЛОЖИ ВОВЕДУВАЊЕ ПОЛИЦИСКИ ЧАС ВО ЦЕЛА ДРЖАВА ОД 22 ЧАСОТ НАВЕЧЕР ДО 5 ЧАСОТ НАУТРО

Министерот за здравство д-р Венко Филипче, по предлог на Комисијата за заразни болести денеска на ГККШ предложи воведување на полициски час од 22 часот навечер до 5 часот наутро, на територија на цела држава. 
Комисијата дополнително ќе се произнесе од кој ден да започне полицискиот час и до кога да трае истиот.
Министерот образложи дека овој предлогот на Комисијата е поради тоа што изминативе недели најмногу инфицирани има поради трансмисија на вирусот преку собири, но и непочитување на воведените мерките за носење заштитна опрема, држење дистанца и негрупирање. 
Анализите на Комисијата утврдиле дека поради непочитување на мерките, ќе има нови случаи на заразени но и зголемен број на хоспитализирани, од таа причина Комисијата смета дека една ваква ригорозна мерка ќе има ефект. 
Владата на РСМ на утрешната седница ќе треба да се произнесе по предлогот на Министерството за здравство и Комисијата за заразни болести.

Сподели на:

Related Posts