Одлука за утврдување на максимална цена на големо на лек на оригинаторот и иновативниот лек

СЕ УТВРДУВА максимална цена на лекот на големо, без вклучен ДДВ и тоа за следните лекови:

Напомена: Барањата за усогласување со новите утврдени максимални цени, носителите на одобренија треба да ги поднесат до архивата на Министерството за здравство најдоцна до 22.03.2017 година

Р.бНазив на лек Фармацевтска формаЈачина ПакувањеГенеричко имеМаксимална цена на лек на големо без вклучен ДДВ (износ во МКД)
1REVOLADEфилм-обложена таблета50 mg28 таблети (блистер 4 х 7)/кутијаeltrombopag106321.90
2REVOLADEфилм-обложена таблета25 mg28 таблети (блистер 4 х 7)/кутијаeltrombopag53184.36
3LEGOFERперорален раствор40 mg/15 mlтемно стаклено шише х 150 ml + PP дозатор/кутијаferric proteinsuccinylate174.54
4GENOTROPIN GOQUICKпрашок и вехикулум за раствор за инјектирање12 mg1 мултидозно наполнето инјекциско пенкало со 1 дводелен патрон - преден дел со прашок и заден дел со 1 ml вехикулум/кутијаsomatropin13454.08
5XALKORIкапсула, тврда250 mg60 капсули (блистер 6 х 10)/кутијаcrizotinib284724.96
6REVLIMIDкапсула, тврда25 mg21 капсула (блистер 3 х 7)/кутијаlenalidomide369501.58
7REVLIMIDкапсула, тврда5 mg21 капсула (блистер 3 х 7)/кутијаlenalidomide311705.97
8PRADAXAкапсула, тврда110 mg60 капсули (блистер 6 х 10)/кутијаdabigatran3780.00
9PRADAXAкапсула, тврда150 mg60 капсули (блистер 6 х 10)/кутијаdabigatran3780.00
10PRADAXAкапсула, тврда75 mg30 капсули (блистер 3 х 10)/кутијаdabigatran1980.00
11PRADAXAкапсула, тврда110 mg30 капсули (блистер 3 х 10)/кутијаdabigatran1980.00
12MIRAPEXINтаблета со продолжено ослободување3 mg30 таблети (блистер 3 х 10)/кутијаpramipexole2998.00
13MIRAPEXINтаблета со продолжено ослободување0,375 mg10 таблети (блистер 1 х 10)/кутијаpramipexole151.43
14PRADAXAкапсула, тврда75 mg10 капсули (блистер 1 х 10)/кутијаdabigatran660.00
15PRADAXAкапсула, тврда110 mg10 капсули (блистер 1 х 10)/кутијаdabigatran660.00
16AZOPTкапки за око, суспензија10 mg/1 mlLDPE шише со вградена капалка х 5 ml/кутијаbrinzolamide429.20
17DUOTRAVкапки за око, раствор(40 mcg/5 mg)/1 mlPP шише х 2,5 ml/кутијаtravoprost, timolol662.17
18PATANOLкапки за око, раствор1 mg/1 mlLDPE шише со вградена PP капалка х 5 ml/кутијаolopatadine319.01
19FLAREXкапки за око, суспензија1 mg/1 mlLDPE шише со вградена PP капалка х 5 ml/кутијаfluorometholone156.40
20TOBREXкапки за око, раствор3 mg/1 mlLDPE шише со вградена капалка х 5 ml/кутијаtobramycin105.10
21DUPHALACперорален раствор667 g/LHDPE шише х 500 ml/кутијаlactulose264.50
22EVIPLERAфилм-обложена таблета200 mg/25 mg/245 mg30 таблети во HDPE контејнер/кутијаemtricitabine, rilpivirine, tenofovir38665.50
23TRUVADAфилм-обложена таблета200 mg/245 mg30 филм-обложени таблети во HDPE контејнер/кутијаemtricitabine, tenofovir24653.64
24VICTOZAраствор за инјектирање6 mg/1 ml2 наполнети инјекциски пенкала х 3 ml/кутијаliraglutide5500.00
25VICTRELISкапсула, тврда200 mg336 капсули во мултипакување (4 единечни пакувања х 84 капсули (блистер 7 х 12))/кутија boceprevir162793.96
26ELONVAраствор за инјектирање150 mcg/0,5 ml1 наполнет инјекциски шприц х 0,5 ml + 1 игла/кутијаcorifollitropin alfa27056.50
27ELONVAраствор за инјектирање100 mcg/0,5 ml1 наполнет инјекциски шприц х 0,5 ml + 1 игла/кутијаcorifollitropin alfa25913.00
28REMICADEпрашок за концентрат за раствор за инфузија100 mg1 стаклена вијала х 100 mg/кутијаinfliximab26483.00
29BRAMITOBинхалациски раствор за небулизатор300 mg/4 ml56 PE еднодозни садови х 4 ml + PET/Al/PE надворешно пакување/кутијаtobramycin112650.17
30ZELBORAFфилм-обложена таблета240mg56 таблети (блистер 7 x 8)/кутијаvemurafenib 111781.26
31MIRCERAраствор за инјектирање360 μg/0,6 ml1 наполнет инјекциски шприц x 0,6 ml + игла/кутијаmethoxy polyethylene glycol-epoetin beta32585.82
32MIRCERAраствор за инјектирање200 mcg/0,3 ml1 наполнет инјекциски шприц x 0,3 ml + игла/кутијаmethoxy polyethylene glycol-epoetin beta18117.41
33MIRCERAраствор за инјектирање250 mcg/0,3 ml1 наполнет инјекциски шприц x 0,3 ml + игла/кутијаmethoxy polyethylene glycol-epoetin beta22638.68
34MIRCERAраствор за инјектирање120 mcg/0,3 ml1 наполнет инјекциски шприц x 0,3 ml + игла/кутијаmethoxy polyethylene glycol-epoetin beta10882.43
35MIRCERAраствор за инјектирање30 mcg/0,3 ml1 наполнет инјекциски шприц x 0,3 ml + игла/кутијаmethoxy polyethylene glycol-epoetin beta2742.62
36LANTUS SOLOSTARраствор за инјектирање100 Е/1 ml5 наполнети инјекциски пенкала x 3 ml патрон/кутијаinsulin glargine2710.50
37ARICEPT EVESSперорална дисперзибилна таблета5 mg28 таблети (блистер 2 х 14)/кутијаdonepezil1153.49
38ARICEPT EVESSперорална дисперзибилна таблета10 mg28 таблети (блистер 2 х 14)/кутијаdonepezil1605.22
39CADUETфилм-обложена таблета10 mg/10 mg30 таблети (блистер 3 х 10)/кутијаamlodipine, atorvastatin444.91
40CADUETфилм-обложена таблета5 mg/10 mg30 таблети (блистер 3 х 10)/кутијаamlodipine, atorvastatin444.91
41OCTAPLEXпрашок и вехикулум за раствор за инфузија500 IE1 ампула со прашок + 1 ампула со вехикулум х 20 ml + 1 трансфер сет/ кутијаcoagulation factor IX, II, VII and X in combination14851.51
42GAMMANORMраствор за инјектирање165 mg/1 ml1 вијала х 20 ml/ кутијаimmunoglobulins, normal human9691.10
43RECORMONраствор за инјектирање2000 IE/0,3 ml6 наполнети инјекциски шприца х 0,3 ml + 6 игли/кутијаepoetin beta3935.39
Сподели на:

Related Posts

Остави коментар