ИЗВЕШТАЈ ИЈЗ: ПРОДОЛЖУВА ТРЕНДОТ НА НАМАЛУВАЊЕ НА БРОЈОТ НА НОВОПОТВРДЕНИ СО КОВИД-19 И ПРОЦЕНТОТ НА ПОЗИТИВНИ ОД ТЕСТИРАНИ СЛУЧАИ

Продолжува трендот на намалување на бројот на новопотврдени со Ковид-19 и процентот на позитивни од тестирани случаи, покажува извештајот на Институтот за јавно здравје, кој се однесува на периодот од 24 до 30 август 2020г. Во овој период се направени 9.944 тестирања на вирусот SARS-CoV-2 и регистрирани сe 666 нови позитивни случаи, што претставува намалување од 20,6% во однос на претходната недела. 

Новорегистрирани случаи има во 29 градови во државата, а најголем дел се од Скопје – 31,4%. Во истиот период, во 23 града, или 7 повеќе во однос на претходната недела, бројот на ново-дијагностицирани е под 20.  

Процентот на позитивни случаи од тестирани изнесува 6.7%, што претставува намалување од 0,8% во однос на претходната недела. Овој индикатор и натаму покажува континуиран тренд на намалување во однос на претходните недели кога истиот се движи од 10%, 9.4%, 8.6%, 7.8%, и 7.5%. 

Регистрирани се заболени лица во сите возрасни групи. И во овој период најзастапена е возрасната група на лица над 60 години со 158 (23,7%) позитивни. 

Поголем број на заболени се регистрира и кај лицата на возраст од 30 до 39 години (n=138; 20,7%), 50-59 (n=122; 18,3%) и 20-29 (n=113; 17,0%). Најмал број е регистриран кај децата од 0-9 (n=12; 1,8%) и 10-19 години (n=31; 4,7%).

Од случаите кои се епидемиолошки истражени (n=657; 98,6%), регистриран е 71 (10,7%) хоспитализиран (намалување од 40,3% во споредба со минатата недела), а кај 195 (29,6%) лица е регистрирано присуство на коморбидитети. Од вкупниот број нови случаи, 212 (32,2%) имаат контакт со потврден случај. Регистрирани се 24 лица со историја на патување во последни 14 дена.

Во споменатиот период, по добиени два негативни теста за присуство на SARS-CoV-2 или со употреба на новиот алгоритам, како оздравени се водат 1.112 лица, кои биле хоспитализирани или на домашно лекување, што е 558 лица или 100% повеќе во однос на претходната недела. 

Пријавени се 35 смртни случаи од 13 градови, зголемување од 84,2% во однос на минатата недела. Во однос на возраста, 26 биле над 60 години, 5 на возраст од 50-59 и 4 на возраст од 40-49 години. Сите починати биле хоспитализирани, а коморбидитети се регистрирани кај 29 од случаите.  

Деталните извештаи на Институтот за јавно здравје за состојба со Сovid-19 во Република Северна Македонија – 24-30.08.2020, како и кумулативна состојба се достапни на веб страницата на Институтот за јавно здравје http://iph.mk/.

Сподели на:

Related Posts