Day: ноември 18, 2022

МЕЃУНАРОДЕН ДЕН НА ПРЕДВРЕМЕНО РОДЕНИ – СЕ НАМАЛУВА СМРТНОСТА, 8,2% ВО 2022 ГОДИНА

-Значително намалување на смртноста на предвреме родените бебиња, и тоа од 25% во 2016 година на 8,2% во 2022 година, на Универзитетската клиника за гинекологија заеднички го одбележавме Светскиот ден на прематуритетот – 17 ноември. Реализиравме бројни активности за унапредување во овој сегмент, како набавка на најсовремена медицинска опрема, во соработка со СЗО, УНФПА и […]

ЗДРАВСТВЕНИТЕ РАБОТНИЦИ ЗАСЛУЖУВААТ ПОЧИТ -НЕ ТРЕБА ДА БИДАТ РЕДУЦИРАНИ ФИНАНСИСКИ СРЕДСТВА ЗА НАДОМЕСТОЦИ ЗА ДЕЖУРСТВА И НОЌЕН ТРУД

Министерството за здравство сите напори континуирано ги насочува кон афирмација и унапредување на статусот и улогата на здравствените работници во општеството. Изминатите три години здравствените работници и здравствените соработници, посветено и со натчовечки напори работеа на браникот на ковид пандемијата, пружајќи помош и борејќи се за здравјето и животот на секој пациент. Министерот за здравство, […]