АНКЕТАТА НА ДЕТЕКТОР ПОКАЖА: 54,3% ОД ГРАЃАНИТЕ СМЕТААТ ДЕКА АПТЕКИТЕ СЕ ДОБРО СНАБДЕНИ СО ЛЕКОВИ ВО ТЕКОТ НА ЦЕЛИОТ МЕСЕЦ

Според анкетата која за потребите на Детектор во месец ноември ја изработи Институтот за политички истражувања Скопје покажа дека 54,3% од граѓаните сметаат дека аптеките се добро снабдени со лекови на рецепт во текот на целиот месец. Во месец јуни 2019 година, процентот изнесувал 45,6%, што претставува зголемување за 8%.

Со укинувањето на квотите за лекови на рецепт, граѓаните можат лесно да дојдат до потребниот лек. Граѓаните имаат достапни лекови во кој било ден од месецот. Со оваа мерка, се реши деценискиот проблем со недостигот на лекови.

Министерството за здравство продолжува со вистински здравствени политики, за задоволни пациенти и мотивирани здравствени работници.

Сподели на:

Related Posts