ПОТВРДЕНО ПРИСУСТВО НА КОРОНА ВИРУС КАЈ ЕДЕН ОД МАКЕДОНСКИТЕ ДРЖАВЈАНИ, ВО МОМЕНТОВ Е ХОСПИТАЛИЗИРАН ВО ЗДРАВСТВЕНА УСТАНОВА ВО ЈАПОНИЈА

Министерството за здравство информира согласно најновите информации добиени од јапонските надлежни органи дојде до промена во однос на состојбата на македонските државјани кои се наоѓаат на бродот „Дајмонд Принцес“ во Јокохама, Јапонија.

Потврдено е присуство на корона вирусот кај еден од македонските државјани, кој во моментот е хоспитализиран во здравствена установа во Јапонија.

Амбасадата на Република Северна Македонија во Токио е во комуникација со македонскиот државјанин. Воедно, амбасадата на дневна основа комуницира и со останатите двајца македонски државјани, кои сѐ уште се наоѓаат на бродот во Јокохама и кои изјавуваат дека се чувствуваат добро и досега не пројавиле симптоми кои може да укажуваат на присуство на корона вирусот.

Министерството за здравство на Јапонија продолжува со спроведување тестови за присуство на корона вирусот кај лицата кои се наоѓаат во карантин на бродот. При вршење на анализите предност имаат лица со симптоми кои укажуваат на присуство на вирусот, лица над 75 годишна возраст и лица со хронични заболувања.

Министерството за надворешни работи на Република Северна Македонија, преку амбасадата во Токио, редовно ја следи состојбата на македонските државјани кои се наоѓаат во Јапонија и остварува комуникација со надлежните јапонски органи во врска со мерките што се преземаат за спречување на ширењето на корона вирусот.

За дополнителни информации ќе бидете навремено информирани.

Министерството за здравство апелира до граѓаните во целост да ги следат и почитуваат мерките за превенција:

• Да се воведе дополнителна заштита на храната – да не се консумира храна направена од болни животни;
• Да се воведе дополнителна заштита при подготовка на храната – да се користат различни садови и ножеви за подготовка и сечeње сирова храна и да се мијат задолжително рацете по подготовката на храна. При подготовка на месо и јајца, потребно е тие термички да се обработат;
• Да се воведе посебна заштита при работа на отворени пазари – задолжително носење заштитна опрема, ракавици, маски и мантили, додека се извршуваат работи со животни или производи од животинско потекло, по употребата целата опрема да се извади и секојдневно да се пере. Да се внимава да се заштити семејството од неиспрана работна опрема;
• Да се штити населението од настинки – да се избегнува незаштитен контакт со болни (вклучувајќи и допир на уста, нос и очи), како и незаштитен контакт со домашни или диви животни.
• Задолжително и често миење раце – и кога не се видливо нечисти да се мијат рацете со сапун и вода или да се користи чистач за раце, кој содржи алкохол;
• Заштита на останатите од заболување – при кашлање или кивање да се заштити устата и носот со марамче или со дланката. По употреба марамчињата да се фрлаат во затворени канти. При кашлање или кивање, како и при грижа за болни, задолжително да се мијат раце.

Сподели на:

Related Posts