ИЗВЕШТАЈ НА ИЈЗ ЗА ПЕРИОД 26.10-1.11.2020, ЗГОЛЕМУВАЊЕ ОД 23,6% НА ТЕСТИРАЊАТА, 70,1% ПОВЕЌЕ НОВИ ПОЗИТИВНИ ВО ОДНОС НА ПРЕТХОДНАТА НЕДЕЛА

Министерството за здравство информира дека согласно извештајот на Институтот за јавно здравје кој се однесува на периодот од 26 октомври до 1 ноември 2020, тестирани се вкупно 17.299 материјали во лабораториите во кои се спроведува молекуларно тестирање за присуство на SARS-CoV-2, што претставува зголемување од 23,6 отсто, во однос на претходната недела.
Регистрирани сe 5.800 нови позитивни случаи од 35 градови во државата со зголемување од 70,1 отсто споредено со неделата претходно. Најголем дел од регистрираните случаи и натаму се од Скопје (n=2.690; 46,4%), каде е забележана и највисока неделна инциденца – 435,5/100.000. 
Во наведениот период, процентот на позитивни од тестирани лица изнесува 33,5%. Регистрирани се заболени лица во сите возрасни групи. Најзастапена е возрасната група на лица на возраст од 30 до 39 (n=1283, 22,1%). Голем број заболени е регистриран и кај лицата во возрасните групи од над 60 години (n=1169; 20.2%), од 40 до 49 години (n=1089; 18,8%), од 50 до 59 години (n=1056; 18,2%) и од 20 до 29 години (n=866; 14.9%). Најмал број е регистриран кај децата од 0 до 9 години (n=94; 1,6%) и од 10 до 19 години (n=243; 4,2%).
Во однос на дистрибуцијата по пол, пријавени се 2.793 (48,2%) лица од женски и 3.007 (51,8%) од машки пол. Од случаите, епидемиолошки се истражени 839 или 14,5 отсто.
По добиени два негативни теста за присуство на SARS-CoV-2 или со употреба на новиот алгоритам, како оздравени се водат 2.262 лица, кои биле хоспитализирани или на домашно лекување, 696 повеќе во однос на претходната недела. Пријавени се 88 смртни случаи од 21 град, зголемување од 4,8% во однос на минатата недела. Oд нив, 70 лица биле над 60 години, 12 лица на возраст од 50 до 59 години, четири смртни случаи се пријавени од возрасната група од 40 до 49 години и по еден во возрасните групи од 30 до 39 години и од 20 до 29 години. Од смртните случаи, епидемиолошки се истражени 81 или 92 отсто.
Деталниот извештај на Институтот за јавно здравје за состојбата со Ковид-19 за периодот од 26.10-1.11.2020, како и кумулативната состојба во Република Северна Македонија се објавува на веб страницата на Институтот за јавно здравје: http://iph.mk/.

Сподели на:

Related Posts