КЛИНИКАТА ЗА ПУЛМОЛОГИЈА И АЛЕРГОЛОГИЈА СЕ ЗАБЛАГОДАРУВА ЗА ДОНАЦИЈАТА „УВ ГАРД“ ОД МАКЕДОНСКИТЕ ИНОВАТОРИ

Универзитетската клиника за пулмологија и алергологија изразува благодарност за донацијата на „УВ Гард“ за дезинфекција на површини и воздух од вируси и бактерии, изум од македонските иноватори Ивица Поцков и Никола Глигоров.

Овој апарат дезинфицира и површини и воздух, 360 степени наоколу. Ги уништува микроорганизмите кои доаѓаат во контакт со светлината, им ги уништува нуклеинските киселини и ја нарушува нивната ДНК, оставајќи ги без можност да ја вршат својата функција. Просторијата што се дезинфицира мора да биде празна, но тоа не е проблем бидејќи уредот се контролира од далечина и го заштитува тој што го ракува. УВ зраците допираат до места кои се недостапни и стопроцентно ги елиминираат вирусите и бактериите и на нерамни површини.

Предноста на апаратот е што тој е мобилен и може да се движи од една просторија во друга. УВ Гардот претставува одлична можност за дезинфекција на места каде што нема електрична инсталација, работи на струја и батерии.

Сподели на:

Related Posts