МАЛИОТ ЈАНЕ И ОСТАНАТИТЕ ШЕСТ ДЕЦА ГО ПРИМИЈА ЛЕКОТ „СПИНРАЗА“

Малиот Јане денеска на Клиниката за детски болести го прими лекот „Спинраза“. Во тека на минатиот месец, сите седум деца со спинална мускулна атрофија ја примија потребната терапија. Овој лек претставува најсовремена терапија што се дава во најразвиените земји во светот. 

Значително го зголемивме буџетот на Програмата за ретки болести. Во 2016 година, буџетот изнесувал 203 милиони денари, додека пак, во предлог-буџетот за 2020 година предвидени се 527 милиони денари.

За две години, воведовме пет нови лекови: за болеста фамилијарна амилоидна полиневропатија, лек за апластична анемија, лек за спинална мускулна атрофија, ампуларна и таблетарна терапија за пациентите со Гоше и лек за терапија за пациентите со идиопатска белодробна фиброза.

*Фотографиите се одобрени од родител.

Сподели на:

Related Posts