МУЗИЧКИТЕ ЅВЕЗДИ ПОРАЧУВААТ „НОСАМ МАСКА“ ЗА ПОВТОРНО ДА СВИРИМЕ ПРЕД МНОГУ ПУБЛИКА, „НОСАМ МАСКА“ ЗА СЕБЕ И ЗА ТИЕ ШТО ГИ САКАМЕ

Музички уметници, македонски естрадни, ја поддржуваат кампањата „НосамМаска“. Влатко Стефановски, Никола Перевски, Каролина Гочева, Тамара Тодевска и Ружица Милошеска Брчиоска преку видео порака порачуваат дека носењето маска значи наскоро отварање на концертни сали, дружење со фановите, но и лична грижа, и одговорност за здравјето на другите.  

Секој еден од нас има одговорност за грижа за сопственото здравје, но и грижа за здравјето на своите најблиски. Носењето заштитна маска, одржувањето физичко растојание, како и честото миење раце, во моментот се единствените мерки кои може да го спречат ширењето на коронавирусот.

По усвоените измени и дополнувања на Законот за заштита на населението од заразни болести, на сила е мерката за носење лична заштита на лицете: респираторна маска, хируршка маска за еднократна употреба, текстилна маска за повеќекратна употреба, свилена марама или шал, памучна марама или шал, бандана  и слично, при излегување надвор од домот, односно при движење на јавни места  и површини од отворен и од затворен тип, на пазари, во јавен превоз и при влез во затворени простори на оператори, кои поради нивната природа на дејност претставуваат место на собирање повеќе лица (државни институции, маркети, продавници, банки, пошти, чекалници, здравствени установи и слично.

Оваа мерка не важи:

– при спортување на отворен простор или на затворено со почитување на специфичните протоколи за заштита (дистанца, дезинфекција и слично);

– при возење во приватно патничко моторно возило ако возачот е сам или со лице/лица со кој/кои што живее во заедница;

– при престојување во двор на семејна куќа сам или со лице/лица со  кој/коишто заедно живеат во заедница;

– при седење во угостителски објект со почитување на специфичните протоколи за заштита (дистанца, дезинфекција и слично);

– ако се користи друг тип заштитна опрема специфична за определено работно место;

– ако лицето е помладо од 6 годишна возраст (дете); и

– ако лицето има специфична здравствена состојба, е лице со посебни потреби или е лице со пречки во развој поради што носењето лична заштита на лицето би било проблематично или контраиндицирано.

Министерството за здравство, упатува апел до сите граѓани да се почитуваат мерките за заштита, затоа што тие се клучни во борбата со овој непредвидлив непријател.

Видео: https://youtu.be/qIK34C0lN6o

Сподели на:

Related Posts