ПОЧНА ВАКЦИНИРАЊЕТО СО ТРЕТА ДОЗА – ФАЈЗЕР БЕЗ ЗАКАЖУВАЊЕ ТЕРМИН НА СИТЕ ВАКЦИНАЛНИ ПУНКТОВИ ВО ДРЖАВАТА

Министерството за здравство информира дека почнувајќи од денеска, со трета доза вакцина може да се вакцинираат: здравствените работници, граѓаните над 60 години,  и лицата кои имаат имунокомпромитирана здравствена сстојба, а кај кои има поминато 6 месеци од примената ревакцина. Во текот на минатата седмица, јавните здравствени организации беа информирани дека здравствените работници независно од возраста, може да примаат трета доза вакцина, во кој било од вакциналните пунктови во земјава.

Трета доза вакцина може да примат и граѓаните кои се вакцинирале во странство. Тие, задолжително на вакциналните пунктови, претходно ќе мора да приложат валиден документ од примените две дози вакцина, како би биле евидентирани во националниот систем МојТермин. Трета доза вакцина може да се прими без да се закажува термин, како што е и за првите две дози. Вакцинацијата со трета доза се спроведува на сите вакцинални пунктови во државата, каде во тек е вакцинација и ревакцинација.

Сподели на:

Related Posts