47% ОД НАСЕЛЕНИЕТО НАД 18 ГОДИНИ ВАКЦИНИРАНО СО ПРВА ДОЗА ВАКЦИНА

На територијата на целата држава вакцинацијата се одвива со добро темпо, заклучно со 26 септември, со една доза на вакцина против Ковид-19 се вакцинирани 46,9% од населението над 18 годишна возраст. Кај лицата над 40 годишна возраст опфатот со една доза изнесува 55%, кај лицата меѓу 18-39 години опфатот со една доза вакцина изнесува 31%.

Според последните податоци, најмногу со прва доза вакцинирани граѓани има во градовите Охрид (63,9%), Кавадарци (64,3%), Гевгелија(61,4%) и Неготино(65,1%). Меѓу 50-60% опфат на вакцинирано население со прва доза има во градовите: Битола, Демир Хисар, Ресен, Велес, Берово, Пехчево, Прилеп, Крушево, Валандово, Штип и Пробиштип. Меѓу 40-50% опфат на вакицнинирани граѓани има во градовите: Кичево, Св.Николе, Кочани, Делчево, К.Паланка, Струга, М.Брод, Скопје и Тетово. Меѓу 30-40%, односно најмалку вакцинирани во моментов има во: Виница, Куманово, Кратово, Дебар, Струмица, Гостивар и Радовиш.

Во тек е вакцинација во постојните вакцинални пунктови во државата, каде граѓаните може да се вакцинираат без да закажат термин. Вакцини има доволно и тие се достапни за сите што сакаат да се вакцинираат. Со извршена комплетна вакцинација се заштитувате себеси и своите најблиски од компликации на болеста предизвикана од вирусот Ковид-19. Вакцините штитат од смртен исход и спречуваат натамошно ширење на вирусот. Ги повикуваме сите кои досега не се вакцинирале, да го направат тоа во најскоро време и на еден од најблиските пунктови до местото на живеење.

Сподели на:

Related Posts