ОТВОРЕН ЦЕНТАР ЗА СПОРТСКИ ТРАУМАТИЗАМ ВО ГОБ „8 СЕПТЕМВРИ“

Посттрауматски повреди на професионални спортисти и оние кои се занимаваат со рекреативен спорт ќе бидат третирани во Центарот за спортски трауматизам кој беше отворен во Одделението за ортопедија и трауматологија при Градската општа болница „8 Септември“ во Скопје.

Министерот д-р Филипче истакна дека ќе има систем за закажување за хронични пациенти, но и итни пациенти кои преку Ургентниот центар ќе бидат упатувани во ГОБ „8 Септември“.

Исто така, тој истакна дека тука веќе работат врвни експерти трауматолози и ортопеди кои веќе се занимаваат со оваа патологија.

Директорот на болницата, Кристијан Костов изјави дека во Центарот кој е прв од ваков вид во земјата и регионот повредените ќе добијат примарна и брза дијагностичка процедура, ортопедски трауматолошки преглед, лабораториско испитување и најразновидно радиолошко иследување како што се компјутерска томографија, магнетна резонанца…

Д-р Костов потенцираше дека со тоа ќе добиеме поголем комодитет на сите пациенти, сместувањето ќе биде во апартмански или двокреветни соби. Ќе се овозможи брз оперативен третман и соодветна постоперативна болничка рехабилитација по третманот со соодветен протокол на физикална терапија. Центарот ќе функционира 24 часа.

 

Сподели на:

Related Posts