ПОЧНА РЕАЛИЗАЦИЈАТА НА СКРИНИНГОТ ВО НЕКОЛКУ ОСНОВНИ УЧИЛИШТА ВО СКОПЈЕ – ДОСЕГА ДОБИЕНИ ПЕТ ИЛЈАДИ СОГЛАСНОСТИ ОД РОДИТЕЛИ


Скринингот во училиштата е веќе почнат. Завршена е првата фаза во однос на добивање и обработка на согласностите од родителите. Голем е интересот за учество во скринингот и досега се добиени околу 5.000 согласности од родители на деца во основните училишта во Скопје.  

Врз основа на добиените согласности, направен е план и распоред за реализација на скринингот на терен и тој веќе се врши во неколку основни училишта во Скопје. Скринигот продолжува во понеделник.  

Во рамки на првата фаза ќе бидат опфатени училиштата на територија на град Скопје, а ќе бидат вклучени медицински екипи од Центарот за јавно здравје и  Здравствениот дом Скопје.  

Сите активности за спроведување на скринингот се одвиваат во постојана координација со Министерството за образование и наука. 

Сподели на:

Related Posts