ВО ПЕРИОДОТ НА ЕПИДЕМИЈАТА НА КОВИД 19 – ИЗВРШЕНИ 1771 ОПЕРАЦИИ НА ПАЦИЕНТИ ВО ХИРУРШКИТЕ КЛИНИКИ ВО КОМПЛЕКСОТ „МАЈКА ТЕРЕЗА“, ГОБ „8 СЕПТЕМВРИ“ И „СВ.НАУМ ОХРИДСКИ“ ВО СКОПЈЕ

Од почетокот на епидемијата со КОВИД 19 во земјата направени се 1771 операции кај пациенти на Хируршките клиники во комплексот „Мајка Тереза“, во Градската општа болница „8 Септември“ и Стара градска болница, Клиника за хируршки болести  „Св. Наум Охридски“ во Скопје.

Во хируршките клиники во комплексот „Мајка Тереза“ во периодот март-мај е направена 1091 операција и тоа најголем дел на Клиниката за трауматологија 175, на абдоменална хирургија 216, на Клиниката за торакална хирургија 89 операции. Вкупно 203 пациенти биле оперирани на Клиниката за урологија, на детска хирургија 90 пациенти, на Клиниката на неврохирургија 95, на ортопедија 120 пациенти  и на Клиниката за пластична хирургија 103 болни. Лекарите од Клиниката за анестезија, реанимација и интензивно лекување кои во целиот овој период работат со полн капацитет, аплицирале 970 анестезии и направиле преку 1000 прегледи во нивната амбуланта.

Сите интервенции се извршени по протокол за работа со суспектни пациенти, земени им се брисеви пред и по операцијата и користена е комплетна заштита како за пациентот, така и за медицинскит тим: операторот, анестезиологот и останатиот вклучен персонал.

Во Градската општа болница „8 Септември“ во Скопје, направени се вкупно 310 операции на суспектни и позитивни Ковид 19 пациенти.

Според типот на операции, направени се 39 кардиолошки интервенции од кои 34 коронарографии со стентирања  и поставени се 5 песмејкери. Од вкупниот број на кардиолошки пациенти, 37 од нив се влезени во сала за операција како суспектни, а двајца биле потврдени позитивни за ковид 19 вирусот. Извршени се 10 неврохируршки операции, 80 ортопедски и трауматолошки, 28 уролошки операции и 64 абдоминални интервенции.

На 13 пациенти им се направени операции во делот на уво, нос и грло, а оперирани се и 7 офталмолошки пациенти. Направени се вкупно 69 радиолошки интервенции и тоа биопсии, аблации, каротидографии, поставување на венски портови, пункции и многу други специфични радиолошки интервенции. Сите оперирани пациенти се комплетно згрижени во соодветни изолациони центри.

Во болницата „Св. Наум Охридски“ во Скопје во периодот март-мај направени се вкупно 370 интервенции: 116 трауматолошки, 60 онколошки, 90 итни абдоминални и 104 други општохируршки интервенции. Сите пациенти кои имале потреба од операција и интервенција во изминатиот период, биле соодветно згрижени и третирани согласно протоколите за работа.

Сподели на:

Related Posts