ВОВЕДОВМЕ 7 НОВИ ЛЕКОВИ ЗА ЛИЦАТА СО РЕТКИ БОЛЕСТИ, И ВО УСЛОВИ НА КОВИД-19 ОВАА ГРУПА ПАЦИЕНТИ СЕ ОБЕЗБЕДЕНИ СО ПОТРЕБНИТЕ ЛЕКОВИ

Министерот за здравство, доц. д-р Венко Филипче, денеска оствари средба со претставници на Здруженијата на лица со ретки болести во нашата земја. На средбата, тие разговараа за предизвиците со кои се соочуваат во овој момент кога целокупниот здравствен систем е посветен на третманот на пациенти заболени од коронавирус. Оваа група на пациенти има свои специфики, во однос на типот на терапија, начинот на земање, пристапот до  контролните прегледи.

-Во изминатите, повеќе од две години, навистина многу вложивме во Програмата за ретки болести. Се донесоа 7 нови лекови за многу дијагнози за кои пациентите немаа пристап до терапија. Сега имаат најмодерна терапија, која се прима и орално место инфузиите за кои дел од пациентите бараа лекуавње во странство, а сега имаат пристап до терапиите тука во нашите клиники. Количини има доволно. Разговаравме за начинот со кој би се олеснил пристапот, дистрибуцијата на лековите за ретки болести преку инсулинските аптеки или преку патронажните сервиси за пациентите кои се неподвижни. Разговаравме и за надградба на електронскиот регистар, заради тоа што пред нас е еден период во којшто повеќе услугите, пациентите, граѓаните треба да ги добиваат во домашни услови или блиску до нивните домови, во амбуалантите или преку патронажните сервиси за да го избегнат доаѓањето во болници и клиники, а со тоа долгото чекање, и секако ризикот од инфекција, потенцираше министерот Филипче во изјава за медиумите.

Воведени се 7 нови лекови за лицата со ретки болести. Два нови лека за терапија на Гоше и една таблетарна терапија. Овозможивме лек и за лицата со ФАП – фамилијарна амилоидна полиневропатија, апаластична анемија, Пулмонална фиброза, спинална мускулна атрофуја и идиопатска пулмонална хипертензија.

-Низ разговори со соодветните лица задолжени за Програмата за ретки болести во Министерството за здравство успеавме да обезбедивме одлуки со кои дел од дијагнозите се ослободени од работни обврски. Уште поважно е дека пристапот до лекарства ни беше овозможен континуирано и без застој благодарение на напорите кои ги вложивме како здружение и нашите барања да не останеме без терапија, бидејќи тоа е критично по животите на пациентите. Она за што денеска разговаравме е како да продолжиме понатака бидејќи очигледно е дека ситуацијата нема да се смири. Нас ни е особено важно услугите колку што е можно да ги добиваме дома. Веројатно овие аспекти ќе бидат разгледани на Комисијата за ретки болести да добиеме патронажни служби и физиотерапевти. Исто така, ни е важно Стратегијата за ретки болести која беше креирана минатата година да биде усвоена тогаш кога ќе се создадат услови за тоа. Очекуваме новиот состав на Парламентот исто така ќе излезе во пресрет за сите барања кои ги имаме врзани со надополнување со законите за здравствена заштита, за лекови, за медицинска грижа и за физиотерапевтски услуги и помагала, рече Нашата Анѓелеска од Здружението ХАЕ.

Ресорното министерство, секоја година го зголемува буџетот наменет за ретките болести. Во 2020 година буџетот за ретки болести изнесува 527 милиони денари, додека пак во 2017 година изнесувал 214 милиони денари.

Сподели на:

Related Posts