МИНИСТЕРСТВО

РЕГИСТРИРАНИ СЕ 725 НОВИ СЛУЧАИ НА КОВИД 19 – ВКУПНАТА БРОЈКА НА ДИЈАГНОСТИЦИРАНИ Е 100.632, ОЗДРАВЕНИ СЕ 215 ПАЦИЕНТИ – ПОЧИНАТИ СЕ 13 ЛИЦА

Во последните 24 часа се направени 3.342 тестирања, а регистрирани се 725 нови случаи на ковид-19 во:Скопје – 274, Прилеп – 79, Кавадарци – 55, Тетово – 39, Куманово – 34, Охрид – 29, Гевгелија – 26, Неготино – 25, Велес -24, Штип -20, Гостивар -18,  Битола -16, Струмица – 13, Кочани – 12,  Струга […]

РЕГИСТРИРАНИ 509 НОВИ СЛУЧАИ НА КОВИД 19 – ВКУПНАТА БРОЈКА НА ДИЈАГНОСТИЦИРАНИ Е 99.917, ОЗДРАВЕНИ СЕ 354 ПАЦИЕНТИ – ПОЧИНАТИ СЕ 9 ЛИЦА

Министерството за здравство информира, согласно податоците од Институтот за јавно здравје во последните 24 часа се направени 2.813 тестирања, а регистрирани се 509 нови случаи на ковид-19 во:Скопје – 285, Прилеп – 37, Кавадарци – 29, Охрид – 24, Велес – 16, Тетово – 11, Битола и Крива Паланка  – по 10, Струга и Гевгелија […]

РЕГИСТРИРАНИ СЕ 254 НОВИ СЛУЧАИ НА КОВИД 19 – ВКУПНАТА БРОЈКА НА ДИЈАГНОСТИЦИРАНИ Е 99.285, ОЗДРАВЕНИ СЕ 151 ПАЦИЕНТИ – ПОЧИНАТИ СЕ 16 ЛИЦА

Во последните 24 часа се направени 2.160 тестирања, а регистрирани се 254 нови случаи на ковид-19 во:Скопје – 111, Прилеп – 29, Кавадарци – 20, Охрид – 13, Неготино – 10, Битола – 9, Гостивар – 7, Куманово и Велес – по 6, Тетово и Гевгелија – по 5, Штип, Струмица, Струга и Ресен – […]

РЕГИСТРИРАНИ 449 НОВИ СЛУЧАИ НА КОВИД 19 – ВКУПНАТА БРОЈКА НА ДИЈАГНОСТИЦИРАНИ Е 99.031 ОЗДРАВЕНИ СЕ 227 ПАЦИЕНТИ – ПОЧИНАТИ СЕ 10 ЛИЦА

Во последните 24 часа се направени 3.283 тестирања, а регистрирани се 449 нови случаи на ковид-19 во: Скопје – 170, Прилеп – 55, Кавадарци – 35, Гевгелија – 23, Тетово – 19, Охрид и Куманово – по 17, Битола и Неготино – по 16, Велес – 10, Струга – 8, Струмица и Ресен – по […]

РЕГИСТРИРАНИ 199 НОВИ СЛУЧАИ НА КОВИД 19 – ВКУПНАТА БРОЈКА НА ДИЈАГНОСТИЦИРАНИ Е 94.798 – ОЗДРАВЕНИ СЕ 264 ПАЦИЕНТИ – ПОЧИНАТИ СЕ 8 ЛИЦА

Во последните 24 часа се направени 1846 тестирања, а регистрирани се 199 нови случаи на ковид-19 во:-Скопје 80 -Охрид 19 -Кавадарци 19 -Тетово 14 -Прилеп 13 -Куманово 9 -Гостивар 7 -Велес 7 -Струмица 6-Гевгелија 6 -Битола 5 -Струга 5 -Свети Николе 2 -Ресен 2 -Делчево 2 -Штип 1 -Кочани 1-Кратово 1. Починати се 8 лица, […]

РЕГИСТРИРАНИ 404 НОВИ СЛУЧАИ НА КОВИД 19 – ВКУПНАТА БРОЈКА НА ДИЈАГНОСТИЦИРАНИ Е 94.599 – ОЗДРАВЕНИ СЕ 101 ПАЦИЕНТИ – ПОЧИНАТИ СЕ 8 ЛИЦА

Во последните 24 часа се направени 2727 тестирања, а регистрирани се 404 нови случаи на ковид-19 во:-Скопје 180-Охрид 32 -Кавадарци 19 -Куманово 16 -Битола 15-Струмица 15 -Струга 15 -Прилеп 11 -Тетово 10 -Велес 9 -Штип 8 -Дебар 7 -Ресен 7-Кочани 6 -Гевгелија 6-Делчево 6-Гостивар 5 -Кичево 4 -Неготино 4-Крива Паланка 4-Радовиш 4 -Берово 4-Пробиштип 4-Валандово […]

ДЕНЕСКА ОЗДРАВЕНИ 16 ПАЦИЕНТИ, ПОТВРДЕНИ 17 НОВИ СЛУЧАИ СО КОВИД-19, ПОЧИНАТИ ДВЕ ЛИЦА, ВКУПНО ДИЈАГНОСТИЦИРАНИ 1740

Министерството за здравство информира дека Институтот за јавно здравје, денеска, регистрира 16 оздравени пациенти во: Скопје-7, Куманово-6, Прилеп-2, Велес-1. На Клиниката за инфективни болести и фебрилни состојби почина пациент од Скопје (89г), хоспитализиран од 4 мај. Институтот за јавно здравје, денеска, регистрира и пациент од Велес (72г) починат на 13 мај во ГОБ „8 септември“, […]

ВО ТЕКОТ НА 2018 И 2019 ГОДИНА, СЕ ОТВОРИЈА ШЕСТ РОСА ШКОЛИ ЗА РОДИТЕЛСТВО ВО ЈАВНО-ЗДРАВСТВЕНИТЕ УСТАНОВИ НИЗ ЦЕЛАТА ДРЖАВА

„Министерството за здравство во соработка со Пивара Скопје, во текот на 2018 и 2019 година отвори шест Роса школи за родителство во јавно-здравствените установи во градовите Скопје, Гостивар, Битола, Струмица, Куманово и Охрид. Кон крајот на 2019 година, потпишавме и Меморандум за соработка, со кој предвидено е оваа година да се отворат уште три школи […]

НА КЛИНИКАТА ЗА ОНКОЛОГИЈА ВОВЕДЕНА Е ПСИХОСОЦИЈАЛНА ПОДДРШКА ЗА ПАЦИЕНТИТЕ И НИВНИТЕ СЕМЕЈСТВА

На Универзитетската Клиника за радиотерапија и онклогија, покрај давањето за соодветен третман при лекување на пациентите, кој вклучува обезбедување на соодветна терапија за пациентот кој се лекува на оваа Клиника, од минатата година во оваа терапија вклучена е и психосоцијалната поддршка на пациентот како клучна за подобрување на целокупниот процес низ којшто поминува пациентот. „Се […]

ВЕНКО ФИЛИПЧЕ: КЛИНИКАТА ЗА ПСИХИЈАТРИЈА СО НАЈСОВРЕМЕНА ОПРЕМА ЗА ДИЈАГНОСТИКА ПРИ СПИЕЊЕ

Клиниката за психијатрија набави најсовремена опрема за дијагностика при спиење. Опремата се состои од полисомнограф и актиграф, со коишто се следат повеќе физиолошки функции во текот на спиењето, како и во текот на дневно-ноќниот ритам. Со софтверска анализа на добиените резултати, а во соработка со проф. Кнегиња Рихтер Соколовска од Клиниката во Нирнберг, Германија, се […]