Author: admin

НА КЛИНИКАТА ЗА ХЕМАТОЛОГИЈА ИЗВРШЕНА ТРАНСПЛАНТАЦИЈА НА КРВОТВОРНИ МАТИЧНИ КЛЕТКИ ОД НЕСРОДЕН ДОНОР ОД МАКЕДОНСКИОТ ДАРИТЕЛСКИ РЕГИСТЕР ЗА КОСКЕНА СРЦЕВИН

На ЈЗУ Универзитетска клиника за хематологија беше извршена трансплантација на крвотворни матични клетки на пациентка со акутна миелобластна леукемија од несроден донор од Македонскиот дарителски регистер за коскена срцевина, известуваат од Клиниката. -Се подигна квалитетот на јавното здравство и Република Северна Македонија влезе на мапата на светски и европски медицински центри за лекување на најтешките […]

СО ПОДДРШКА ОД СЗО И УСАИД ОБЕЗБЕДЕНИ СЕ МОНИТОРИ ЗА ПАЦИЕНТИ, МАСКИ ЗА КИСЛОРОД И МАШИНИ ЗА ПОЗИТИВЕН ПРИТИСОК НА ДИШНИТЕ ПАТИШТА (BIPAP)

Со поддршка од СЗО и УСАИД обезбедени се монитори за пациенти, маски за кислород и машини за позитивен притисок на дишните патишта (BiPAP) на две нивоа за што поуспешно справување со КОВИД-19. “ Биомедицинската опрема, во вредност од 6.244.000 денари е набавена со поддршка од СЗО и УСАИД ќе овозможи унапредување на третманот и грижата […]

МИНИСТЕРОТ ЗА ЗДРАВСТВО, БЕКИМ САЛИ, ДЕНЕС УЧЕСТВУВАШЕ НА СВЕЧЕНОСТ ПО ПОВОД ДИПЛОМИРАЊЕ НА СТУДЕНТИТЕ НА ДРЖАВНИОТ УНИВЕРЗИТЕТ ВО ТЕТОВО

Министерот за здравство, Беким Сали, денес учествуваше на свеченост по повод дипломирање на студентите на Државниот Универзитет во Тетово.Во оваа прилика , во своето обраќање, министерот Сали посочи: “Денеска имав задоволство да учествувам на свеченост по повод дипломирањето на студентите на Државниот Универзитет во Тетово, од кои најголем број се на Медицинскиот Факултет. Честитајќи им […]

САМИТ НА „ОТВОРЕН БАЛКАН“ ВО ОХРИД – ПРИДОБИВКИ ЗА ГРАЃАНИТЕ ПРЕКУ ЗАЕДНИЧКАТА СОРАБОТКА

Министерот за здравство, д-р Беким Сали денес присуствува на Самитот на „Отворен Балкан“ во Охрид.Во рамки на самитот, лидерите од регионот јасно ја истакнаа важноста на соработката и заедничкото дејствување, почитувајќи ги вредностите на Европската Унија.Заедничката соработка со балканските земји ќе овозможи

РАБОТНА СРЕДБА НА МИНИСТЕРОТ САЛИ НА СТОМАТОЛОШКИ ФАКУЛТЕТ

-Континуираното инвестирање во образованието и здравството придонесува за квалитетни здравствени работници, подготвени за пазарот на трудот и за унапредување на здравствениот систем, истакна министерот за здравство, д-р Беким Сали на денешниот работен состанок со ректорот на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј’’, проф. д-р Никола Јанкуловски, со деканот на Стоматолошки факултет, проф. д-р Ќиро Ивановски и […]

ОБУКА ЗА ПРВА ПОМОШ ВО ОРГАНИЗАЦИЈА НА ЦРВЕН КРСТ

Ја продолжуваме хуманата мисија за едуцирање на младата популација во духот на взаемната помош и солидарноста.Под мотото „Првата помош спасува живот“, денес министерот за здравство Беким Сали го посети средното училиште „Арсени Јовков“ ,каде тимови на Црвениот крст, спроведуваат обука по прва помош наменета за учениците.-Со бесплатните обуки им се овозможува на децата од основните […]

МИНИСТЕРОТ САЛИ СО ВИДЕО ОБРАЌАЊЕ ГО ОТВОРИ СТРУЧНИОТ СОСТАНОК ,,НОВИНИ ВО НЕВРОХИРУРГИЈАТА“ ВО ОРГАНИЗАЦИЈА НА ЗДРУЖЕНИЕТО НА НЕВРОХИРУРЗИ НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА

Викендов во Скопје се одржа стручен состанок во организација на здружението на неврохирурзи на Република Северна Македонија, под наслов ,,Новини во неверохирургијата“. Настанот со свое видео обраќање го отвори министерот за здравство Д-р Беким Сали, кој го истакна значењето на невохирургијата како исклучително важна и сензитивна медицинска гранка во здравството во државата. Министерот Сали ја […]

ВТОРИОТ РЕГИОНАЛЕН СОСТАНОК НА ПАЦИЕНТСКИО РГАНИЗАЦИИ, ШТО ВО ОРГАНИЗАЦИЈА НА ЗДРУЖЕНИЕТО „БОРКА – ЗА СЕКОЈ НОВДЕН“ СЕ ОДРЖА ВИКЕНДОТ ВО СКОПЈЕ

Потребно е да се воведе иновативна терапија и да има одржлив развој на здравствениот систем со цел да се овозможи навремена дијагноза и иновативен третман за болните од рак кои се подобни за терапија. Ова е заклучокот од Вториот регионален состанок на пациентски организации, што во организација на Здружението „Борка – за секој нов ден“ […]

МИНИСТЕРОТ САЛИ СО ПОДАРОЦИ ЗА НАЈМАЛИТЕ ПАЦИЕНТИ – ОДБЕЛЕЖАН МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА ДЕЦАТА

Денес се дружевме со децата од новоотворениот онколошки оддел на Клиниката за детски болести. Тие се наши големи борци, кои секогаш заслужуваат повеќе, истакна министерот, Беким Сали при денешната посета на Клиниката за детски болести. По повод Меѓународниот ден на децата – 1 јуни, министерот Сали им подари пригодни подароци, посакувајќи им побрзо оздравување и […]

МИНИСТЕРОТ САЛИ НА ПЕТГОДИШНИОТ ЈУБИЛЕЈ НА ЗДРУЖЕНИЕТО НА ЛЕКАРИ СПЕЦИЈАЛИЗАНТИ

Одлична дружба со младите лекари специјализанти со кои имаме воспоставено успешна соработка.Тие се движечка сила и ќе продолжиме заеднички да ги креираме здравствените политики,рече министерот за здравство Беким Сали на петгодишниот јубилеј на Здружението на лекари специјализанти.Честитајќи го јубилејот, им посака и натаму да продолжат во придонесот за унапредување на здравствениот систем.