Author: admin

ОГЛАС ЗА ПРИЈАВУВАЊЕ КАНДИДАТИ ЗА ФЕТАЛНА МЕДИЦИНА

Потпишан е заеднички меморандум меѓу Министерството за здравство на РСМ, Министерството за надворешни работи на Република Грција и Фондацијата за фетална медицина. Во рамките на меморандумот е предвидена соработка, согласно Програмата за фетална медицина за периодот 2022-2025 година, каде се опфатени иницијативи за: отворање единица за фетална медицина, спроведување на Програмата за континуиран тренинг за […]

НОВ НАЈСОВРЕМЕН РЕНДГЕН АПАРАТ ОБЕЗБЕДЕН И ИНСТАЛИРАН НА УНИВЕРЗИТЕТСКАТА КЛИНИКА

Нов најсовремен рендген апарат со минимално зрачење за дијагностика на остеопороза, единствен од ваков тип во државата, обезбеден и инсталиран на Универзитетската клиника за ендокринологија, кој овозможува попристапна дијагностика за пациентите. Ова беше повод за посетата на министерот за здравство, д-р Беким Сали на оваа клиника, каде раководството информираше дека на апаратот кој досега бил […]

ПОРАКИ ЗА ЗАШТИТА ОД СОНЦЕ

1-2 Можете безбедно да уживате надвор. Носете очила за сонце во светли денови. Ако лесно изгорите, покријте и користете крема за сончање SPF 30+.Во зима, одразот од снегот може речиси да ја удвои УВ јачината. 3-5 Преземете мерки на претпазливост доколку сте надвор, како на пример да носите капа и очила за сонце и да […]

ПРЕПОРАКИ ЗА ЗАШТИТА НА ЗДРАВЈЕТО НА НАСЕЛЕНИЕТО ОД ВИСОКИТЕ ТЕМПЕРАТУРИ

Поради високите температури кои деновиве ја зафатија територијата на државата, Министерството за здравство апелира граѓаните да ги почитуваат општите препораки за заштита на здравјето, а особено да внимаваат и да преземаат соодветни мерки за заштита од УВ зрачењето. Доколку УВ индексот е повисок од 8, задолжително да се користи крема со заштитен фактор и капа, […]

“УЧИМЕ ДА ЖИВЕЕМЕ СО ВИТИЛИГО”

Витилиго е кожно нарушување во кое меланоцитите на клетките на кожата кои произведуваат меланин се уништуваат од имунолошкиот систем на телото, предизвикувајќи кожата да ја изгуби својата боја и да резултира со белузлави, мазни дамки на кожата. Витилиго се јавува кај околу 1% или малку повеќе од популацијата ширум светот. Тоа може да се случи […]

ПАНДЕМИЈАТА СО ВИРУСОТ КОВИД-19 НИ ПОКАЖА ДЕКА ГРИЖАТА ЗА МЕНТАЛНОТО ЗДРАВЈЕ Е ПОДЕДНАКВО ВАЖНА КАКО И ГРИЖАТА ЗА ФИЗИЧКОТО ЗДРАВЈЕ

Пандемијата со вирусот ковид-19 ни покажа дека грижата за менталното здравје е подеднакво важна како и грижата за физичкото здравје. Во рамки на Програмата за здравствена заштита на лица со душевни растројства која Министерството за здравство ја изготвува на годишно ниво, предвиден е развој на Центри за ментално здравје како вонинституционална форма на третман, согласно […]

ДЕНЕС МИНИСТЕРОТ ЗА ЗДРАВСТВО, Д-Р БЕКИМ САЛИ СЕ СРЕТНА СО ГРУПА МЛАДИ ДОКТОРИ И СТУДЕНТИ ПО МЕДИЦИНА

Денес министерот за здравство, д-р Беким Сали се сретна со група млади доктори и студенти по медицина. На средбата стана збор за важноста на јавното здравје и креирање на можности и простор за совладување на потребните вештини во насока на решавање на јавноздравствените предизвици.Во рамки на средбата министерот посочи дек преку вклучување на истите во […]

ДЕНЕС МИНИСТЕРОТ ЗА ЗДРАВСТВО, Д-Р БЕКИМ САЛИ УЧЕСТВУВАШЕ НА ОТВОРАЊЕТО НА КОНГРЕСОТ НА ФЕДЕРАЦИЈАТА НА АЛБАНСКИ ЛЕКАРИ ВО ЕВРОПА

Денес министерот за здравство, д-р Беким Сали учествуваше на отворањето на Конгресот на Федерацијата на албански лекари во Европа . Иако етничката одредница во медицината не е најважниот елемент, драго ми е што албански лекари се собраа околу едно вакво здружение и што со таква посветеност помагаат во унапредување на научните знаења од медицината, од […]

НА КЛИНИКАТА ЗА ХЕМАТОЛОГИЈА ИЗВРШЕНА ТРАНСПЛАНТАЦИЈА НА КРВОТВОРНИ МАТИЧНИ КЛЕТКИ ОД НЕСРОДЕН ДОНОР ОД МАКЕДОНСКИОТ ДАРИТЕЛСКИ РЕГИСТЕР ЗА КОСКЕНА СРЦЕВИН

На ЈЗУ Универзитетска клиника за хематологија беше извршена трансплантација на крвотворни матични клетки на пациентка со акутна миелобластна леукемија од несроден донор од Македонскиот дарителски регистер за коскена срцевина, известуваат од Клиниката. -Се подигна квалитетот на јавното здравство и Република Северна Македонија влезе на мапата на светски и европски медицински центри за лекување на најтешките […]