Author: Dzemile Aljilji

ДЕНЕС ПОЧНУВА ЗАЕДНИЧКАТА КАМПАЊА НА МИНИСТЕРСТВО ЗА ЗДРАВСТВО, УНИЦЕФ И СЗО ЗА ВАЖНОСТА НА РЕДОВНАТА ИМУНИЗАЦИЈА

Неопходно е зголемување на опфатот со МРП вакцината, за таа цел заедно со УНИЦЕФ и со поддршка од СЗО почнуваме со заеднички активности за потенцирање на ефикасноста на редовните вакцини за деца, рече на денешната прес конференција министерот за здравство, Беким Сали, во пресрет на Европската недела за имунизација.- Целта е да допреме до што […]

ДЕНЕСКА МИНИСТЕРОТ ЗА ЗДРАВСТВО, БЕКИМ САЛИ ГО ПОСЕТИ ДРЖАВНИОТ УНИВЕРЗИТЕТ ВО ТЕТОВО, КАДЕ СЕ СРЕТНА СО РЕКТОРОТ, ПРОФ. Д-Р РЕШАТ ЌАИЛИ

Денеска министерот за здравство, Беким Сали го посети Државниот Универзитет во Тетово, каде се сретна со ректорот, проф. д-р Решат Ќаили. За време на средбата се разговараше за можностите за развој и унапредување на дејноста на Медицинскиот факултет на овој Универзитет и Клиничката болница во Тетово, како и за потребата од нивно просторно проширување.- Во […]

МИНИСТЕРОТ САЛИ СЕ СРЕТНА СО АМБАСАДОРОТ НА Р. ИТАЛИЈА, АНДРЕА СИЛВЕСТРИ

Во духот на традиционалната поддршка на Италија за здравствениот сектор во нашата држава беше денешната средба на министерот за здравство, Беким Сали со неговата екселенција, амбасадорот на Р.Италија, Андреа Силвестри.На средбата, министерот Сали изрази благодарност за донацијата од 250.380 вакцини на компанијата „Фајзер“, со цел зголемување на опфатот со имунизација во нашата држава. Исто така, […]

МИНИСТЕРОТ САЛИ, ЗАЕДНО СО АМБАСАДОРОТ НА Р. ИТАЛИЈА, АНДРЕА СИЛВЕСТРИ И АРТУР АЈВАЗОВ ОД КАНЦЕЛАРИЈАТА НА УНИЦЕФ, ДЕНЕСКА, ПРИСУСТВУВАА НА ПРИМОПРЕДАВАЊЕТО НА ПРВИОТ ДЕЛ ОД ДИРЕКТНАТА ПОМОШ ОД Р. ИТАЛИЈА

Министерот за здравство, Беким Сали, заедно со амбасадорот на Р. Италија, Андреа Силвестри и Артур Ајвазов од канцеларијата на УНИЦЕФ, денеска, присуствуваа на примопредавањето на првиот дел од директната помош од Р. Италија која се состои од 250 илјади дози на вакцината против Ковид 19 од производителот Фајзер. -Изразувам голема благодарност до италијанската влада за […]

МИНИСТЕРОТ САЛИ СЕ СРЕТНА ЈАПОНСКИОТ АМБАСАДОР, НЕГОВАТА ЕКСЕЛЕНЦИЈА ХИРОНОРИ САВАДА

Со јапонскиот амбасадор, неговата екселенција Хиронори Савада на денешната средба ја потврдивме досегашната одлична соработка и договоривме нејзино продлабочување. За нашата држава поддршката на јапонскиот народ е од огромна важност, посебно во овие моменти кога се соочуваме со пандемијата на ковид 19 вирусот, а за оваа намена во тек е реализација на грант како помош […]

МИНИСТЕРОТ ЗА ЗДРАВСТВО, БЕКИМ САЛИ ЈА ПОСЕТИ ТЕТОВСКАТА КЛИНИЧКА БОЛНИЦА

Во тетовската клиничка болница, министерот за здравство Беким Сали ги посети пациентите хоспитализирани на инфективното одделение, каде се лекуваат 14 лица. -Медицинскиот персонал ме информираше дека во текот на денешниот ден амбулантски се прегледани 52 пациенти и иако бројот на болни во изминатите денови е зголемен, охрабрува фактот што поголемиот дел од нив се со […]

МИНИСТЕРОТ ЗА ЗДРАВСТВО, БЕКИМ САЛИ ГО ПОСЕТИ КОВИД ЦЕНТАРОТ ВО ВЕЛЕШКАТА БОЛНИЦА

Побрзо оздравување на пациентите хоспитализирани во Ковид центарот во велешката болница им посака денеска министерот за здравство, Беким Сали- Продолжуваме одблизу преку ваквите посети и во останатите Ковид центри да им дадеме поддршка и на здравствените работници за пожртвуваноста и борбата за секој човечки живот. Заедничка цел е зголемување на опфатот со вакцинација и почитување […]

МИНИСТЕРОТ ЗА ЗДРАВСТВО, БЕКИМ САЛИ ГО ПОСЕТИ КОВИД ЦЕНТАРОТ ВО БОЛНИЦАТА ВО КАВАДАРЦИ

Посакувајќи им побрзо закрепнување на хоспитализираните пациенти, денеска, министерот за здравство, Беким Сали го посети Ковид центарот во болницата во Кавадарци. -Здравствените работници во овој, како и во останатите ковид центри го вложуваат својот максимум за да им помогнат и соодветно да ги згрижат болните. Заедно со нив уште еднаш испраќаме апел за важноста на […]