Соопштенија

УСПЕШНА ПРВАТА ТРАНСПЛАТАЦИЈА НА ЦРН ДРОБ-ПАЦИЕНТОТ ПУШТЕН ДОМА ВО ДОБРА ЗДАРВСТВЕНА СОСТОЈБА

Шеесетгодишниот пациент со трансплантиран црн дроб си заминува дома во добра здравствена состојба. По тој повод на Клиниката за дигестивна хирургија се одржа прес-конференција на министерот за здравство, д-р Беким Сали, заедно со тимот кој успешно ја изврши трансплантацијата. -Ова е историски чекор за македонското здравство, со кој се вброивме меѓу врвните здравствени системи кои […]

СОВРЕМЕН КЛИНИЧКИ АУДИОМЕТАР ОБЕЗБЕДЕН ЗА ЗАВОДОТ ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЈА НА СЛУХ, ГОВОР И ГЛАС

Најсовремен клинички аудиометар е обезбеден во Заводот за рехабилитација на слух, говор и глас со поддршка од Република Бугарија. Со оваа опрема значително се унапредува квалитетот во дијагностиката на слушните оштетувања, како и третманот на лицата со кохлеарен имплант. Дел од перформансите на аудиометарот се веќе пуштени во употреба во делот на тонална аудиометрија, каде […]

ЕДНАКВИ МОЖНОСТИ И ИНКЛУЗИЈА НА ЛИЦАТА СО ПОПРЕЧЕНОСТ ПРИОРИТЕТ НА МЗ И ВЛАДАТА

Во Владата на РСМ беше одбележан 3 Декември- Меѓународент ден на лицата со попреченост, заеднички беше потенцирана грижата за здравствената заштита на лицата со попреченост со примена на сите методи за лекување и олеснување на нивниот третман. -Нашата цел е реформирање на старите и отворање нови оддели во здравствените домови за дијагностицирање и интервенции со […]

ПРЕЗЕНТАЦИЈА НА НАЦРТ-ПРОГРАМАТА СО АКЦИСКИ ПЛАН ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ВНЕС НА СОЛ ПРЕКУ ИСХРАНАТА

Национални консултации за намалување на внес на сол во исхраната, со презентација на нацрт-програмата со акциски план за намалување на внесот на сол преку исхраната во Северна Македонија (2023-2027), беше тема на денешната работилница, која ја отвори министерот за здравство, д-р Беким Сали. Работилницата е реализирана во соработка со Светската здравствена организација, Институтот за јавно […]

ПАНЕЛ ДИСКУСИЈА „ЗАЈАКНУВАЊЕ НА КАПАЦИТЕТИТЕ НА ДРЖАВАТА ЗА ПОДОБАР ОДГОВОР НА КОВИД-19 И ДРУГИ ИТНИ ЗДРАВСТВЕНИ СОСТОЈБИ“

Зајакнување на капацитетите на државата за подобар одговор на Ковид-19 и други итни здравствени состојби, беше тема на завршниот настан за проектите на СЗО, со поддршка од УСАИД. – Одбележуваме заеднички успех во реализација на проектите, во соработка со СЗО, УСАИД и останатите меѓународни партнери, заеднички успеавме поуспешно да се справиме со КОВИД-19 и социо-економското […]

ПАЦИЕНТОТ СО ТРАНСПЛАНТИРАН ЦРН ДРОБ ВО СТАБИЛНА ПОСТОПЕРАТИВНА СОСТОЈБА

Министерот за здравство д-р Беким Сали го посети првиот пациент со трансплантиран црн дроб од починат донор во нашата држава. -Шеесетгодишниот пациент, кому му беше извршена првата трансплантација на црн дроб од починат донор е во добра стабилна постоперативна состојба. Голема благодарност до комплетниот трансплантациски тим – оперативниот зафат за екстрипација на црн дроб од […]

МИНИСТЕРОТ САЛИ ГО ОТВОРИ 13. СТОМАТОЛОШКИ КОНГРЕС К-4

„Интердисциплинарна стоматологија–нови иновативни идеи“ е тема на 13-тиот конгрес на нови технологии К-4, кој го отвори министерот за здравство д-р Беким Сали. Овој едукативен настан го организира Стоматолошката комора, со партнерските комори од Хрватска, Словенија и Босна и Херцеговина, а под покровителство на претседателот на РСМ, Стево Пендаровски. Одлична можност за размена на идеи и […]

ИНСТИТУТОТ ЗА РАДИОЛОГИЈА ОДБЕЛЕЖА 75-ГОДИШЕН ЈУБИЛЕЈ

Институтот за радиологија го одбележа 75-годишниот јубилеј од успешното функционирање, период на континуирано следење на трендот на технологијата, набавка на нова апаратура и воведување современи дијагностички процедури. -Обезбедуваме најсовремен мамографски систем со томосинтеза и стереотаксична биопсија, како и ултразвучен апарат за дојка. Исталиран е и нов ангиографски систем за интервентни радиолошки процедури, единствен на овие […]

Здрави вработени – продуктивна работа!

Придобивки за работодавците од активно работно место Како до активни настани и состанови? Промовирајте активно патување до и од работно место Зошто е важна физичката активност за време на работа? Како до подобрено ментално и физичко здравје во рамки на работна средина Програма за физичка активност на работно место на национално ниво Како да бидеме […]

РЕДОВНО ЧЕТКАЊЕ НА ЗАБИТЕ ЗА ПОДОБРО ОРАЛНО ЗДРАВЈЕ – МИНИСТЕРОТ САЛИ ЗАЕДНО СО УЧЕНИЦИТЕ ОД ОУ „БРАТСТВО“

Со мојот стоматолог сме одличен тим, заедно работиме за подобрување на оралното и за севкупното здравје! Добрата хигиена, редовните прегледи на забите и здравиот начин на живот ни помагаат да бидеме здрави. Ова беа дел од пораките на денешното предавање на министерот за здравство, д-р Беким Сали пред учениците од Основното училиште „Братство“. Дел од […]