МИНИСТЕРОТ ФИЛИПЧЕ: МЕРКАТА СО УКИНУВАЊЕТО НА КВОТИТЕ ПОКАЖУВА ОДЛИЧНИ РЕЗУЛТАТИ, ПАЦИЕНТИТЕ СЕ ЗАДОВОЛНИ, ГО ПОДОБРИВМЕ КВАЛИТЕТОТ НА ЗДРАВСТВЕНА ЗАШТИТА

„Во самите аптеки, фармацевтите укажуваат дека нема повеќе гужви, турканици, паника кај пациентите. Во кој било ден од месецот, пациентите доаѓаат до потребниот лек со рецепт и тоа навистина се чувствува“, изјави министерот за здравство доц. д-р Венко Филипче при денешната посета на аптеки во градот Скопје. 

Министерот Филипче потсети дека проектот почна како пилот проект за време на летните месеци во туристичките места во Охрид, Струга, Дојран, Ресен и Гевгелија. Мерката покажа одлични резултати и пациентите во тие региони и градови се задоволни.

„Со имплементирање на оваа мерка, имаме задоволни пациенти и граѓани на територијата на цела држава. Мерка којашто одамна требаше да биде имплементирана, оваа Влада ја имплементираше со цел да го подобри пристапот до потребната терапија и квалитетот на здравствена заштита“, потенцираше министерот Филипче и додаде дека ова е само еден сегмент од комплетната реформа која се имплементира на ниво на примарна здравствена заштита. 

Министерот Филипче најави зголемување на капитациите и бенефит на матичните примарни лекари, кои со години немаа зголемување на капитацијата. Со оваа мерка, ќе се овозможи подобра работа, надградување на условите и опремата во кои работат матичните лекари, а бенефитот ќе го почувствуваат пациентите.

Видео од изјавата на министерот Филипче: https://youtu.be/13fzrwrujtQ

Сподели на:

Related Posts