ПОДОБРЕНИ УСЛОВИТЕ ЗА ПАЦИЕНТИТЕ ВО СПЕЦИЈАЛИЗИРАНАТА БОЛНИЦА ЗА БЕЛОДРОБНИ ЗАБОЛУВАЊА „ЛЕШОК“

Министерот за здравство доц. д-р Венко Филипче, денеска ја посети Специјализираната болница за белодробни заболувања и ТБЦ-Лешок и оствари средба со директорот д-р Исмаил Ваити и вработените во оваа здравствена установа, каде се информираа за активностите кои се спроведени во изминатиот период, со цел подобрување на здравствената заштита за сите граѓани.  

Со одобрени средства на Министерството за здравство и Фондот за здравствено осигурување купено е земјиштето под објектот на болницата. На овој начин не само што е зголемена дворната површина, туку во завршна фаза е реализацијата на проектот за санирање на свлечиштето и изградба на пешачка патека околу болницата. Ова беше нужна измена за подобри услови за пациентите и здравствениот персонал. Пациентите првпат имаат можност за рехабилитација во дворот на болницата со долга патека поставена на повеќе нивоа по која може да одат на кратка прошетка, на чист воздух и да се одморат на изградените и уредени одморалишта. Извршено е и пошумување со над илјада зимзелени дрвја, обезбедени со сопствени средства и со донација, а извршено е и реновирање со нова фасада.

Во изминатиот период, завршено е инсталирањето сопствен агрегат за струја, што е од огромно значење за установата. Преку донација, болницата се стекна и со колектор за прочистување отпадна вода, што ќе биде сместен во дел од новопроширениот болнички двор.

Реализиран е проектот изградба на лифт, со кој е решен проблемот за транспорт на пациенти, а проширен е и паркинг просторот пред болницата со што е овозможена полесна пристапност на пациентите. Преку донација, болницата се стекна и со нов спирометар.
За 2 години се реализирани четири вработувања, а здравствените работници во две фази имаат зголемени плати и подобрени услови за работа за овозможување квалитетна здравствена нега.

Сподели на:

Related Posts