ПОЧЕТНА

ПОТВРДЕНИ 53 НОВИ СЛУЧАИ ПОЗИТИВНИ НА КОВИД-19, ВКУПНАТА БРОЈКА НА ДИЈАГНОСТИЦИРАНИ ИЗНЕСУВА 483 ЛИЦА, ВО ДЕНЕШНАТА СТАТИСТИКА ЕВИДЕНТИРАНИ 5 ПОЧИНАТИ ЛИЦА ОД КОРОНАВИРУС

Министерството за здравство информира дека на Клиниката за инфективни болести и фебрилни состојби во Скопје починаа двајца пациенти заболени од коронавирус, жена од Лабуништа (Струга) на возраст од 71 година и маж на возраст од 77 години од Куманово кои беа хоспитализирани во исклучително тешка состојба. Институтот за јавно здравје информира за уште два смртни […]

ПРЕПОРАКИ ЗА СПРАВУВАЊЕ СО КОРОНАВИРУСОТ ЗА ЛИЦАТА СО ДИЈАБЕТЕС

Лицата со дијабетес може да имаат тешки симптоми и компликации во тек на инфекцијата со Ковид 19, но доколку дијабетесот е добро контролиран, тогаш ризикот за сериозни компликации е сличен како оној кај општата популација, укажуваат од Универзитетската клиника за ендокринологија. Се препорачува лицата со дијабетес да имаат информации за контакт со нивниот лекар или […]

ПОТВРДЕНИ 46 НОВИ СЛУЧАИ ПОЗИТИВНИ НА КОВИД-19, ВКУПНАТА БРОЈКА НА ДИЈАГНОСТИЦИРАНИ ИЗНЕСУВА 430 ЛИЦА, НА ИНФЕКТИВНАТА КЛИНИКА ПОЧИНАА 2 ЛИЦА – 3 ОЗДРАВЕНИ ПАЦИЕНТИ ЗАМИНУВААТ ДОМА

Министерството за здравство информира дека на Клиниката за инфективни болести и фебрилни состојби починаа двајца пациенти. Едниот пациент на возраст од 70 години од Куманово кој од коморбидитети имал хипертензија и срцева слабост, неговиот резултат на Ковид-19 се уште не е готов. Другиот е пациент на возраст од 68 години, од село во околината на […]

ТЕЛЕФОНСКА ПСИХОЛОШКА ПОДДРШКА И ЗА ТРУДНИЦИТЕ И РОДИЛКИТЕ, ЛИЦАТА СО НАРУШЕН СЛУХ, ГОВОР И ГЛАС, КАКО И ПСИХОЛОШКА ПОДДРШКА НА АЛБАНСКИ ЈАЗИК ВО ПЕРИОД СО СПРАВУВАЊЕТО СО КОРОНАВИРУСОТ

Министерството за здравство информира дека во соработка со Клиниката за психијатрија отворени се уште 3 нови телефонски броеви за психолошка поддршка за трудниците и родилките, лицата со нарушување на слухот, говорот и гласот, како и психолошка поддршка за лица во самоизолација на албански јазик во периодот со справувањето со КОВИД-19 во Република Северна Македонија. На […]

ЗДРАВСТВЕНИОТ СИСТЕМ Е ПОДГОТВЕН СО КАПАЦИТЕТИ ЗА ПОГОЛЕМ БРОЈ НА ПАЦИЕНТИ СО КОРОНАВИРУС

Здравствениот систем е подготвен да апсорбира поголем број на пациенти којшто се очекува со пикот на коронавирусот кон крајот на април, изјави Министерот за здравство доц. д-р Венко Филипче на вчерашната прес-конференција. Клиниката за инфективни болести заедно со дополнителниот капацитет за прием на тешко и средно-тешко болни пациенти со коронавирус располага со 250 болнички кревети, […]

ТЕСТОВИТЕ КОИ ГИ КОРИСТИ ПРИВАТНАТА КЛИНИКА СИСТИНА СЕ РАЗЛИЧЕН ТИП ОД ТЕСТОВИТЕ НА СИТЕ ОСТАНАТИ ИНСТИТУЦИИ, ТИЕ ТЕСТОВИ ГО ДЕТЕКТИРААТ ПРИСУСТВОТО НА АНТИТЕЛА НА ВИРУСОТ КОВИД-19, ДОДЕКА ОСТАНАТИТЕ ТЕСТОВИ ГО ДЕТЕКТИРААТ ДИРЕКТНОТО ПРИСУСТВО НА САМИОТ ВИРУС

Во однос на објавите во дел од медиумите за бројот на позитивни случаи од тестираните пациенти во Систина, Министерството за здравство го појаснува следното. Тестовите кои ги користи приватната клиника Систина се различен тип од тестовите на сите останати институции. Имено, тие тестови го детектираат присуството на анти тела на вирусот Ковид-19, додека останатите тестови […]

ПОТВРДЕНИ 25 НОВИ СЛУЧАИ ПОЗИТИВНИ НА ПОЗИТИВНИ НА КОВИД 19-ВКУПНАТА БРОЈКА НА ДИЈАГНОСТИЦИРАНИ ИЗНЕСУВА 354, НА ИНФЕКТИВНАТА КЛИНИКА ВО СКОПЈЕ ПОЧИНА ПАЦИЕНТКА ОД ЛАБУНИШТА

Министерството за здравство информира дека ноќеска на Клиниката за инфективни болести и фебрилни состојби во Скопје почина една пациентка од Лабуништа на возраст од 65 години. Пациентката имала претходни заболувања – коморбидитети: хронично опструктивна белодробна болест, дијабетес, срцева слабост и обезност. Што се однесува до пациентката која во неделата наутро почина во болница во Струга, […]

ОД ДЕНЕСКА ВО ФУНКЦИЈА Е ПУНКТОТ ВО ПОЛИКЛИНИКАТА МЛИН БАЛКАН – СЕ ЗГОЛЕМУВААТ КАПАЦИТЕТИТЕ ЗА ТЕСТИРАЊЕ НА КОРОНАВИРУС ШИРУМ ЗЕМЈАТА

Министерството за здравство инфомира дека од денеска е во функција уште еден пункт за тестирање на коронавирус во Поликлиниката Млин Балкан. Граѓаните на Скопје можат да се тестираат во четирите пункта во: Поликлиниките Јане Сандански, Ченто, Чаир и Млин Балкан. Со ова, двојно е зголемен капацитетот за тестирање во Скопје. Од минатата недела во функција […]

РЕГИСТРИРАНИ 44 НОВИ СЛУЧАИ-ВКУПНАТА БРОЈКА НА ДИЈАГНОСТИЦИРАНИ ИЗНЕСУВА 329 ЛИЦА, НА КЛИНИКАТА ЗА ИНФЕКТИВНИ БОЛЕСТИ И ФЕБРИЛНИ СОСТОЈБИ ПОЧИНАА 2 ЛИЦА

 Министерството за здравство информира дека на Клиниката за инфективни болести и фебрилни состојби од Ковид-19 починаа двајца мажи, едниот на возраст од 45 години од Куманово, другиот на возраст од 78 години од Дебар. Министерството за здравство информира дека на Клиниката за инфективни болести и фебрилни состојби од Ковид-19 починаа двајца мажи, едниот на возраст […]

МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ЗДРАВСТВО ОТВОРИ ПОСЕБНИ СМЕТКИ ЗА ДОНАЦИИ, МОЖЕ ДА СЕ ДОНИРААТ ПАРИЧНИ СРЕДСТВА, НО И ОПРЕМА СОГЛАСНО ЛИСТАТА НА ПРИОРИТЕТИ НА МИНИСТЕРСТВОТО

Министерството за здравство им се заблагодарува на сите кои досега со донаци во парични средства и добра дадоа поддршка во напорите на институциите за справување со состојбата со Ковид-19 во земјата. Со оглед на бројните прашања и интересот за донации, министерството има отворено наменски донациски сметки.  За директна финансиска помош во парични донации за набавка […]