ПОЧЕТНА

Документација од јавна набавка на нова опрема – Рентген апарати, дигитална PACS архива, дијагностичка работна станица и резачи на Дикон – ЦД/ДВД

  1. Тековна состојба на правното лице во моментот на поднесување на понуда, каде што се утврдува дека фирмата Висарис МКД ДООЕЛ Скопје е основана и е во сопственост на едно лице 2. Документ за регистрирана дејност каде се гледа дека сопственичката структира е друштво со ограничена одговорност на едно лице – ДООЕЛ 3. Образец […]

Македонија ја одбележува Светската недела на доењето

Скопје, 1 август 2013 – Мајките во Македонија традиционално сакаат да дојат. Доењето има огромно значење за унапредување на здравјето на децата, и носи значаен социјален и економски бенефит за семејствата и општеството. Во Македонија, според податоците добиени од истражувањето на УНИЦЕФ во 2012 година, 90 отсто од децата биле доени во одреден период, 41 отсто од мајките дојат предоминантно, што […]

Со целосната имплементација на Е-рецепт најголем бенефит имаат граѓаните

Министерството за здравство сака да ја извести јавноста во Република Македонија дека денеска успешно стартуваше системот „Национален систем за електронска евиденција во здравството“ и тоа во делот на електронско упатување со закажување и Е-рецепт. 

Стандарди за акредитација

Содржина на стандардите Овој нацрт-документ е наменет за болниците и се состои од шест поглавја: Станува збор за следниве поглавја: – Управување и раководење – Човечки ресурси – Управување со информации – Управување со ризик и безбедност на пациенти – Лечење на пациенти – Специфични клинички услуги Линк до документот – Стандарди за акредитација(работна верзија) […]

Потпишан заеднички Меморандум за разбирање за соработка во здравството меѓу Ввладата на Република Македонија и Владата на државата Катар

Во Владата на РМ вчера беше потпишан заеднички Меморандумот  од областа на здравството, со кој се отвора сериозен простор за соработка во областа на медицината на највисоко ниво, размена на кадар, искуства, технологии и методи. Со посебен акцент на зајакнување на заедничките односи во областа на здравството и медицинските истражувања и практики; во превенција и […]

Се намалува бројот на болни од туберкулоза

Скопје (22 март 2013) – Во последните 10 години во континуитет има постојано намалување на вкупниот број болни од туберкулоза. Во 2012 година во Македонија се регистрирани 355 случаи со туберкулоза, а во 2002 година тој број изнесуваше 730 случаи. Се бележи и намалување на процентот на заболени деца, минатата година се откриени 29 случаи, го истакна директорот на Институтот за белодробни […]

New blog is launched

Our friends from WHO- HRH department introduce to us the new website of the SEE Observatory on HRH (seehrhobs.blogspot.com) which is much in line with that of the SEEHN.

Секретаријатот на здравствената мрежа за земјите од ЈИЕ со седиште во Скопје

Скопје, 07.03.2013. Седиштето на Секретаријатот на здравствената мрежа за земјите од Југоисточна Европа е отворено денеска во Скопје. По инаугурацијата на седиштето на Секретаријатот на здравствената мрежа за земјите од ЈИЕ,  министерот за здравство Никола Тодоров истакна дека станува збор за мрежа која ќе помогне за една многу подлабока соработка меѓу 10 земји-членки на оваа мрежа, во поглед на развој на […]

Презентиран електронски систем за закажување пациенти и интервенции

– Секој пациент кога оди на матичен лекар, тој треба да го прегледа. Ако оцени дека треба да се заврши целата процедура, може да ја утврди дијагнозата и да му препише терапија, но ако оцени дека има определени проблеми за кои треба да биде консултиран специјалист по определена област, тој во овој систем тоа го […]

Прирачник: “Улога, задачи и обврски на службите за итна медицинска помош при несреќи со повеќе повредени и при масовни несреќи”

Прирачникот “Улога, задачи и обврски на службите за итна медицинска помош при несреќи со повеќе повредени и при масовни несреќи”  е подготвен во рамките на “Програмата за подготовка и одговор на здравствениот систем при кризни состојби”.