Соопштенија

ОДРЖАНА КОНСТИТУТИВНА СЕДНИЦА НА НАЦИОНАЛНИОТ КОМИТЕТ И НАЦИОНАЛНАТА КОМИСИЈА ЗА ХЕМОФИЛИЈА И ОСТАНАТИ ВРОДЕНИ НАРУШУВАЊА НА СИСТЕМОТ ЗА КОАГУЛАЦИЈА

Денеска се одржа конститутивна седница на националниот комитет и националната комисија за хемофилија и останати вродени нарушувања на системот за коагулација. На седницата е усвоена десетгодишна национална стратегија за хемофилија и останати вродени нарушувања на системот за коагулација со двегодишен акциски план на Република Северна Македонија.  Истата има за цел да воспостави долгорочна стратегија за […]

ОВОЗМОЖУВАМЕ ПОБРЗИ И ПОКВАЛИТЕТНИ ЗДРАВСТВЕНИ УСЛУГИ ЗА ПАЦИЕНТИТЕ, КАПАЦИТЕТОТ НА ИТНАТА ПОМОШ ЗАЈАКНАТ СО 12 НОВИ ВОЗИЛА

Примарната здравствена заштита е основа на здравствениот систем и затоа зајакнувањето на нејзините капацитети е од круцијално значење за подобрување на здравствената заштита на граѓаните во Република Северна Македонија. Со новите 12 возила на Итната медицинска помош, за пациентите овозможуваме неопходната здравствена услуга да ја добијат многу побрзо и таа да биде уште поквалитетна. Дополнително, […]

МЛАДИТЕ ДОКТОРИ  АКТИВНО СЕ ВКЛУЧУВААТ ВО СИТЕ АКТУЕЛНИ И ИДНИ ПРОЦЕСИ ВО ЗДРАВСТВЕНИОТ СИСТЕМ

Министерот за здравство, доц. д-р Венко Филипче денеска одржа средба со членови на повеќе здруженија на млади лекари и специјализанти. Во рамки на средбата беше презентиран извештај за актуелната состојба со морбили од професор Александра Грозданова, претседател на Комитет за имунизација, како и д-р Милена Стевановиќ, директор на Клиника за инфективни болести и фебрилни состојби. […]

ОДБЕЛЕЖАН СВЕТСКИ ДЕН НА ХЕМОФИЛИЈА – ИЗГОТВЕНА НАЦИОНАЛНА СТРАТЕГИЈА И ОБЕЗБЕДЕНИ НОВИ СОВРЕМЕНИ ФАКТОРИ ЗА КОАГУЛАЦИЈА

Министерот за здравство, доц. д-р Венко Филипче денеска учествуваше на одбележувањето Светски ден на хемофилија за подигнување на свесноста за вродени  нарушувања во системот за коагулација. Во рамки на настанот, министерот ги презентираше континуираните напори на Министерството за здравство, за препознавање и подобра дијагностика на пациентите со хемофилија. Според податоците добиени од регистарот од Центарот за […]

МИНИСТЕРОТ ФИЛИПЧЕ ОДРЖА РАБОТНА СРЕДБА СО ПРЕТСЕДАТЕЛИТЕ НА СОЈУЗ НА ДИЈАБЕТИЧАРИ И АСОЦИЈАЦИЈА НА ДЕТСКИ ДИЈАБЕТЕС „БАЛАНСМК“

Министерот за здравство доц. д-р Венко Филипче, утрово се сретна со претседателот на Сојузот на дијабетичари на Република Северна Македонија, Бојан Киров и претседателката на Асоцијацијата за детски дијабетес „БалансМК“, Нашата Деспотовска-Димитриевска. Минатата година, Министерството за здравство воведе три нови типови инсулин, кои се најнова генерација на лекови, од кои еден е наменет за децата […]

МИНИСТЕРОТ ФИЛИПЧЕ ЈА ОТВОРИ ОБУКАТА ЗА УНАПРЕДУВАЊЕ НА ЗДРАВСТВЕНИТЕ УСЛУГИ ПРЕКУ ЈАКНЕЊЕ НА КАПАЦИТЕТИТЕ НА ПАТРОНАЖНИТЕ СЕСТРИ ВО ЗДРАВСТВЕН ДОМ ВЕЛЕС

Министерот за здравство доц. д-р Венко Филипче, утрово во регионалниот едукативен центар во Здравствениот дом Велес ја отвори обуката за унапредување на здравствените услуги преку јакнење на капацитетите на патронажни сестри, во организација на Министерството за здравство, Здружението на медицински сестри, техничари и акушерки и во соработка со Симулацискиот медицински центар на Република Северна Македонија. […]

МИНИСТЕРОТ ФИЛИПЧЕ: РЕЗУЛТАТИТЕ ПОКАЖУВААТ ДЕКА СОРАБОТКАТА ЗА ДЕТСКАТА КАРДИОХИРУРГИЈА Е ОДЛИЧНА ПРИ СПОЈОТ НА ЕКСПЕРТИЗИТЕ ОД ЈАВНОТО И ПРИВАТНОТО ЗДРАВСТВО

Министерот за здравство доц. д-р Венко Филипче, директорот на „Клиничка болница Жан Митрев“, д-р Жан Митрев, директорите на Фондот за здравствено осигурување Ден Дончев и Орхан Рамадани, и д-р Владимир Чадиковски, денеска одржаа заедничка прес-конференција на која ги презентираа резултатите од успешното функционирање на новиот модел на соработка во областа на детската кардиохирургија. -Резултатите покажуваат […]

МИНИСТЕРОТ ФИЛИПЧЕ ГО ПОСЕТИ ЗДРАВСТВЕН ДОМ ТЕТОВО И ОСТВАРИ СРЕДБА СО РАКОВОДСТВОТО И ВРАБОТЕНИТЕ ВО ОВАА ЈЗУ

Министерот за здравство доц. д-р Венко Филипче, денеска го посети Здравствениот дом во Тетово, каде оствари средба со раководството и вработените во оваа јавна здравствена установа.  -Задоволен сум како се зајакнува капацитетот на Здравствениот дом во Тетово, но и како раководството домаќински се грижи за здравствената установа. Почнавме со вистинска грижа за нашите здравствени работници. […]

МЛАДИТЕ СТУДЕНТИ ПО МЕДИЦИНА СЕ НАШИТЕ ИДНИ ЛЕКАРИ И ДВИГАТЕЛИ ВО ОПШТЕСТВОТО, КОИ ТРЕБА ДА БИДАТ ВКЛУЧЕНИ ВО ПРОЦЕСИТЕ НА ОДЛУЧУВАЊЕ И КРЕИРАЊЕ ПОЛИТИКИ ВО ЗДРАВСТВОТО

Министерот за здравство доц. д-р Венко Филипче, денеска имаше свое обраќање по повод 07 април-Светскиот ден на здравјето на Факултетот за медицински науки при Универзитетот во Тетово. Во своето обраќање, министерот Филипче потенцираше дека младите студенти по медицина се нашите идни лекари и двигатели во општеството, кои треба да бидат вклучени во процесите на одлучување […]

МИНИСТЕРОТ ФИЛИПЧЕ: ОПШТАТА БОЛНИЦА СО ПРОШИРЕНА ДЕЈНОСТ КАВАДАРЦИ СО ЗГОЛЕМЕН ОБЕМ НА РАБОТА, СО НОВИ СОВРЕМЕНИ АПАРАТИ ЗА ДИЈАГНОСТИКА, ОТВОРЕН МОДЕРЕН УРГЕНТЕН ЦЕНТАР И РЕНОВИРАНА БИОХЕМИСКА ЛАБОРАТОРИЈА

Министерот за здравство доц. д-р Венко Филипче денеска оствари средба со раководството и персоналот на Општата болница со проширена дејност Кавадарци, каде заеднички го одбележаа 7 април–Светскиот ден на здравјето. Во рамки на посетата, министерот Филипче на вработените им честиташе на посветеноста и истакна дека минатата година беше успешна за оваа болница. Министерството за здравство […]