Новости

ПО 43 ГОДИНИ, БОЛНИЦАТА ВО ОТЕШЕВО ДОБИ КОМПЛЕТНО НОВ ЛИК, СОВРЕМЕНИ УСЛОВИ ЗА ТРЕТМАН И МЕДИЦИНСКА ОПРЕМА

Заменик министерката за здравство д-р Маја Манолева, вчера беше во посета на ЈЗУ Специјализирана болница за превенција лекување и рехабилитација на хронични респираторни неспецифични и алергиски заболувања ОТЕШЕВО. Оваа јавно-здравствена установа минатата година доби комплетно нов лик со реновиран болнички објект финансиски поддржан од Министерството за локална самоуправа и Владата на Швајцарија во висина од […]

ДЕМИРИ И МАНОЛЕВА: БОЛНИЦАТА СВ.ЕРАЗМО ВО ОХРИД ПРИМЕР ЗА УСТАНОВА КОЈА ВЛОЖУВА ВО НОВА ОПРЕМА И ЗАЈАКНУВАЊЕ НА КАДАРОТ

Министерот за здравство, д-р Илир Демири заедно со заменик министерката, д-р Маја Манолева денеска ја посетија Специјализираната болница за ортопедија и трауматологија „Св.Еразмо“ во Охрид, каде изминатите неколку години се реализирани бројни инвестиции во нова медицинска опрема, инфраструктурни проекти, како и континуирано зајакнување на кадарот. – Една од најзначајните инвестиции во нова опрема е апаратот […]

ДЕМИРИ: МЗ ПОСЕБЕН ФОКУС ПОСВЕТУВА НА ПРЕВЕНЦИЈА И СПРЕЧУВАЊЕ НА ТУБЕРКУЛОЗАТА ВО ЗЕМЈАТА

По повод одбележување на Светскиот ден за борба против туберкулозата-24 март, денеска, се одржа заедничка прес конференција на Министерството за здравство, Институтот за белодробни заболувања и туберкулоза и Канцеларијата на Светската здравствена организација во земјава, на која беа истакнати состојбата, заложбите, мерките и предизвиците во борбата со ова заболување. – Министерството за здравство посебен фокус […]

ПОТПИШАНА ЗАЕДНИЧКА ДЕКЛАРАЦИЈА СО ЛЕКАРСКА КОМОРА ЗА ПОДДРШКА НА ВАКЦИНАЦИЈАТА: МНОГУ БОЛЕСТИ СЕ ПРЕВЕНИРАНИ ПОРАДИ ВАКЦИНАЦИЈАТА

Министерот за здравство д-р Илир Демири потпиша заедничка Декларација со Лекарската комора за поддршка на вакцинацијата, со цел зајакнување на институционалната поддршка на процесот на вакцинација и континуирано спроведување заеднички активностите за нејзина промоција. Во своето излагање, тој истакна дека сме сведоци на објавување лажни вести и дезинформации во секој сегмент од општеството, но дезинформациите […]

МАНОЛЕВА: ВО ЦЕНТАРОТ ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЈА НА ПАТОЛОГИЈА НА ВЕРБАЛНАТА КОМУНИКАЦИЈА ЗА ПРВПАТ ИМПЛЕМЕНТИРАНА ПРОГРАМА ЗА РЕХАБИЛИТАЦИСКИ ТРЕТМАН НА ДЕЦАТА СО НАРУШУВАЊЕ ОД АУТИСТИЧЕН СПЕКТАР

Заменик министерката за здравство, д-р Маја Манолева, денеска беше во посета на Центарот за рехабилитација на патологија на вербалната комуникација-Скопје, каде оствари средба со директорката доц. д-р Силвана Филипова и вработените во установата. Во овој центар за првпат беше имплементирана Програма за рехабилитациски третман на децата со нарушување од аутистичен спектар, сензорни дисфункции и други […]

ОСВЕТЛУВАЊЕ НА АРХЕОЛОШКИОТ МУЗЕЈ СО ЦРВЕНО СВЕТЛО ПО ПОВОД СВЕТСКИ ДЕН ЗА БОРБА ПРОТИВ ТУБЕРКУЛОЗАТА – 24 МАРТ

Институтот за белодробни заболувања и туберкулоза Скопје, заедно со професионалните здруженија: Македонското лекарско друштво, Здружението на пневмофтизиолози, Македонското респираторно здружение и Македонското педијатриско респираторно здружение се вклучија кон годинешните активности на „Stop TB Partnership“, што претставува интернационална иницијатива и партнерство под закрила на Обединетите Нации, по повод одбележување Светски ден за борба против туберкулозата (ТБ) […]

МАНОЛЕВА: ВЕЛЕШКАТА БОЛНИЦА ЛАНИ ФОРМИРАШЕ КАБИНЕТ ЗА ДОЈКА – УСТАНОВАТА ЗАЈАКНАТА СО ОПРЕМА, РЕАЛИЗИРАНИ 63 ВРАБОТУВАЊА И ПОДОБРЕНА ИНФРАСТРУКТУРА ВО ИЗМИНАТИТЕ 5 ГОДИНИ

Заменик министерката за здравство д-р Маја Манолева беше во работна посета на Општа болница Велес, каде се сретна со менаџментот на установата во однос на реализираните активности во изминатите години. Манолева, потенцираше дека велешката болница покажала како треба да работи една јавноздравствена установа. -Велешката болница во изминатите пет години инвестираше во нова опрема и кадар, […]

ДЕМИРИ, КЛИСАРОВСКИ И ЃОРГИЕВСКА: БЕСПЛАТЕН СКРИНИНГ ЗА 2.000 ПАЦИЕНТИ ВО РИЗИК ОД ХРОНИЧНО БУБРЕЖНО ЗАБОЛУВАЊЕ

Министерот за здравство, д-р Илир Демири, генералниот директор на ,,Диаверум”, Димитар Клисаровски и генералниот директор на ,,Нефроплус”, Гордана Ѓоргиевска денеска информираа дека е обезбеден бесплатен скрининг за 2.000 пациенти во ризик од хронично бубрежно заболување. -Како резултат на дел од заклучоците од Првата ренална академија што се одржа во ноември минатата година на иницијатива на […]

ДЕМИРИ: ОБЕЗБЕДЕНИ НАД 30 СПЕЦИЈАЛИЗАЦИИ ЗА ОФТАЛМОЛОГИЈА

Министерот за здравство д-р Илир Демири, денеска присуствуваше на настанот организиран од Клиниката за очни болести по повод Светскиот ден на глауком. Во повеќе различни градови низ државата (Битола, Тетово, Куманово и Штип) се организирани мерење на очниот притисок од страна на професионални офталмолози и обучени медицински сестри, со цел подигнување на свесноста за навремено […]

МАНОЛЕВА: ЗДРАВСТВЕНИОТ ДОМ НЕГОТИНО СО ЗАЈАКНАТИ КАПАЦИТЕТИ, МИНИСТЕРСТВОТО И ВЛАДАТА ПОКАЖАА КАКО СЕ РАБОТИ ВО ИНТЕРЕС НА ПАЦИЕНТИТЕ И ЗДРАВСТВЕНИТЕ РАБОТНИЦИ

Заменик министерката за здравство, д-р Маја Манолева беше во работна посета на Здравствен дом Неготино, каде оствари средба со менаџментот и направи обиколка низ установата. Во изјава за медиумите, таа информираше дека во изминативе шест години се реализирани бројни инвестиции во Здравствениот дом со што се унапреди здравствената заштита за пациентите. -Комплетно е опремена биохемиската […]